Hlavní obsah

Televize v dětském pokoji přispívá k rozvoji obezity

Novinky, luk

Chtějí vaše děti do pokojíku televizi a vy váháte? Důvodů, proč jim ji nedat, asi vymyslíte spoustu. Britští vědci k nim teď přidali ještě jeden: děti, které mají televizor u sebe v ložnici, prý mají větší sklony k nadváze než ty, které ho nemají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci z londýnské University College tvrdí, že nejvíc se to týká dívek. Čím víc času denně stráví před obrazovkou, tím spíš přiberou nad zdravou mez. Do budoucna ještě bude nutné zjistit, zda telefony, tablety a notebooky mají na děti ten stejný vliv.

Vědci zkoumali data získaná od více než 12 tisíc britských dětí. Zjistili, že nadpoloviční většina jich měla v pokojíčku televizi už ve věku sedmi let. Rodičů se pak vědecký tým tázal, kolik času ji denně děti sledovaly. Později, když bylo dětem jedenáct, vypočítali vědci jejich BMI (podíl tělesné váhy a druhé mocniny tělesné výšky) a změřili procento tělesného tuku.

Výsledky ukazují, že u dívek, které v sedmi letech měly v pokoji televizi, je o 30 procent větší pravděpodobnost, že budou trpět v 11 letech nadváhou, než u těch, které ji neměly. Chlapci nejsou o mnoho pozadu, u těch s televizí je pravděpodobnost nadváhy o 20 procent vyšší.

Vědkyně Anja Heilmannová pro web BBC News řekla: „Naše studie ukazuje, že existuje jasné spojení mezi tím, jestli mají malé děti možnost sledovat televizi v pokoji, a jejich sklonem k obezitě o pár let později.“

Méně spánku

Podle vědců zatím není jasné, jak přesně vztah mezi televizí a nadváhou funguje. Je možné, že se děti kvůli jejímu sledování méně vyspí, nebo si k ní možná rádi berou různé svačinky a dobroty. V případě děvčat ale nejspíš hraje roli i to, že bývají v mladším školním věku a na prahu puberty méně fyzicky aktivní než chlapci stejného věku.

Vědci každopádně volají po vytvoření strategie pro boj s dětskou obezitou. Tvrdí, že celá společnost by měla dělat víc pro to, aby si děti udržely zdravou váhu, protože jen málokteré dítě z obezity vyroste.

Výsledky studie byly publikovány v časopise International Journal of Obesity. „Zatímco naše obrazovky jsou čím dál tenčí, naše děti jsou čím dál tlustší,“ píší vědci mimo jiné v článku.

Nick Finer, endokrinolog z londýnské University College pro BBC poznamenal, že studie „přinesla zajímavá data a výsledky, ačkoliv se nepodařilo s určitostí prokázat, že televize v pokoji a u dětí způsobují nadváhu. Dá se ale určitě doporučit, aby rodiče, kterým na zdraví jejich malých dětí záleží, do pokojíčků televizory nekupovali“.

Špatné stravovací návyky

Russell Viner z Královské společnosti pro pediatrii a zdraví dětí řekl, že výsledky studie je třeba brát vážně.

„V Británii máme třetinu jedenáctiletých s nadváhou a téměř pětinu obézních, takže je nutné se na tuto epidemii u dětí zaměřit okamžitě. Víme, že doba strávená u obrazovek dětem škodí mnoha různými způsoby. Vede u nich k sedavému způsobu života, ale také jsou kvůli ní více vystaveny reklamě na nezdravé jídlo, hůř spí a častěji se u obrazovky přejídají,“ uvedl.

Viner navíc poznamenal, že výsledky studie jen podporují snahy o regulaci televizní reklamy na nezdravé jídlo před 21. hodinou večerní.

Reklama

Výběr článků

Načítám