Hlavní obsah

Talentcentrum 4.0 již slouží studentům

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový vzdělávací projekt Talentcentrum průmyslu 4.0 se poprvé představuje pardubické odborné veřejnosti. Základnu má v areálu firmy JHV-Engineering v Pardubicích. Cestu sem by měli najít především nadaní a ambiciózní studenti středních škol.

Foto: Archiv Pardubický kraj

Vybavením Talentcentra byli překvapeni při návštěvě i řídící pracovníci ve školství.

Článek

„Těší mě, že soukromý subjekt podporuje šikovné žáky, kteří mají zájem o techniku a přírodní vědy. Vybavení Talentcentra je na vysoké úrovni a mladí zájemci mají navíc možnost konzultovat své poznatky s odborníky. Teorie a praxe je zde v úzkém vztahu a ve firemním prostředí jsou žáci a studenti dobře motivováni k dalšímu osobnostnímu rozvoji,“ řekl Právu po návštěvě Talentcentra Bohumil Bernášek (ČSSD), krajský radní odpovědný za školství.

Mladí lidé se setkávají se špičkovými technologiemi

Pro žáky a studenty jsou v Talentcentru připraveny prostory vybavené pro obory, jakými jsou fyzika, matematika, elektrotechnika, robotika. Samozřejmostí jsou 3D tiskárny a k dispozici je například i gravírovací laser. Mladí lidé se zde setkávají se špičkovými technologiemi. Díky nim mohou realizovat i ty nejsmělejší projekty. Mezi první úspěšné žákovské projekty patří například dálkově řízená ponorka nebo stratosférická sonda, která se vznesla do 33 kilometrů.

Projekt provozuje uskupení Tesla, z. s., která má podporu firmy JHV-Engeneering, která poskytla pro tento projekt zázemí ve svém areálu, k dispozici dává i vybavení, o němž budou střední školy ještě řadu let jenom snít. Mohou se zde konat exkurze s tvůrčími aktivitami nebo projektové dny, které mohou pokračovat v průběhu celého školního roku. Pro mladé nadšence jsou připravené také terénní exkurze a expedice. Ty nejlepší projekty mají podporu akademických i vědeckých institucí v Česku i na mezinárodní úrovni.

Talentcentrum jako jedna z prvních institucí řeší i skrytý problém: mimořádně nadané děti ze svých řad často vylučují dětské kolektivy. Talentcentrum proto spolupracuje s odborníky na psychologii nadaných dětí.

V polovině října uspořádalo pardubické Talentcentrum den otevřených dveří. Pozváni byli nejen rodiče s talentovanými dětmi z Pardubicka, ale i z Královéhradecka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám