Hlavní obsah

Systém umožňuje odhalovat plagiáty studentských prací nově i přes mobil

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fakulta informatiky Masarykovy univerzity (MU) v Brně spustila novou verzi programu na odhalování plagiátů. Systém Odevzdej.cz nyní slouží i pro mobily a tablety. Vychází tak vstříc téměř sto tisícům uživatelů, kteří systém na odhalování plagiátů v seminárních pracích či jiných dokumentech každoročně využívají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jsme si vědomi nároků našich uživatelů využívajících nejmodernější technologie dnešní doby, a proto jsme přidali řadu nových funkcí,“ říká Michal Brandejs, vedoucí Vývojového týmu Informačního systému MU, který za službou stojí. Vedle navigačních prvků přibyla možnost filtrovat výsledky kontroly souborů.

Novou tvář systému zpozorují i ti, kteří dosud využívali možnost zkontrolovat vložený text a výsledky nalezených podobností si nechávali zaslat na e-mail bez založení účtu. Dosavadní funkčnost systému zůstala zachována.

Dokumenty pro veřejnost

Podle statistik používá systém na odhalování plagiátů v seminárních pracích či jiných dokumentech vznikajících ve výuce nejčastěji veřejnost, vysoké a vyšší odborné školy.

V poslední době se čím dál více zapojují střední školy, jejichž cílem je kontrola odborné středoškolské činnosti nebo jiné práce s textem ve výuce.

Rozvoj systému pro diplomky

Systém porovnává dokumenty nejen mezi sebou, ale také s kvalifikačními pracemi vysokých škol a mnoha dalšími zdroji dokumentů. Vyhledává k nim podobnosti na internetu. Denně se systémem pracuje přes 250 lidí, systém tak musí každý den zkontrolovat více než 500 dokumentů.

Podobný rozvoj plánuje Vývojový tým Informačního systému MU i pro systém Theses.cz, který slouží školám k odhalování plagiátů ve vysokoškolských kvalifikačních nebo absolventských pracích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám