Hlavní obsah

Superpočítač Watson vydělal v soutěži Jeopardy! půl miliónu dolarů na výzkum

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Watson nebyl jediným počítačovým systémem, který v uplynulém týdnu slavil triumf, když zvítězil v utkání se dvěma lidskými soupeři v populárním kvízu „Jeopardy!“. Druhým úspěšným systémem je World Community Grid – virtuální superpočítač, jenž pomocí nevyužitého výpočetního výkonu osobních počítačů pomáhá vědcům z celého světa řešit humanitární problémy.

Článek

Vědcům, kteří využívají World Community Grid, se dostává nebývalé podpory z celého světa. Pouhý den po vítězství systému Watson v obdobě českého Riskuj! [celá zpráva] vzrostl počet aktivních účastníků World Community Grid o neuvěřitelných 700 procent.

V rámci iniciativy World Community Grid se podařilo vytvořit největší virtuální superpočítač na světě, jenž je určen pro řešení globálních problémů. Mimo jiné pomáhá zkoumat léčbu HIV a AIDS, rakoviny, nebo hledat cenově dostupné způsoby čištění vody. World Community Grid agreguje nevyužitý výkon 1,7 miliónu osobních počítačů od 535 000 dobrovolníků z více než 80 zemí světa. Tato výpočetní kapacita je následně zprostředkována vědcům, kteří by si jinak takový výkon nemohli dovolit a přitom jej nutně potřebují ke svému výzkumu.

Suma 500 000 amerických dolarů, jež byla původně určená pro World Community Grid, bude odeslána přímo vědcům, kteří tento virtuální superpočítač používají k náročným výpočtům. Granty jsou udělovány na základě detailních návrhů podaných jednotlivými projektovými týmy.

IBM a Nuance Communications připravují Watson pro využití ve zdravotnictví

V návaznosti na úspěch v soutěži „Jeopardy!“ oznámily společnosti IBM a Nuance Communications dohodu o spolupráci, která by měla vést k rozvoji analytických schopností počítačového systému Watson a jeho využití ve zdravotnictví. Uvedení produktu, který bude poskytovat včasné a kriticky potřebné informace pro stanovení diagnózy a léčby, očekávají obě společnosti v horizontu 18-24 měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám