Hlavní obsah

Studenti se účastní přeshraniční spolupráce v designu pro chráněné dílny

Novinky, Karel Kvapil

Studenti designu Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem spolupracují na výjimečném projektu Integrace bez hranic/Integration ohne Grenzen s německým partnerem v Neustatu.

Článek

Letošním tématem spolupráce jsou přeshraniční kooperační vztahy chráněných dílen a integrace osob se zdravotními handicapy na trh práce. Německý partner projektu provozuje chráněné dílny Hohwaldwerkstätten Neustat zaměstnávající především osoby s mentálním postižením.

Pomoc mentálně postiženým

V rámci projektu vznikla myšlenka oslovit studenty Fakulty umění a designu (FUD) ke spolupráci při vývoji nového produktu pro chráněné dílny. Zadáním bylo vytvořit podobu a výrobní postup produktu z oblasti „dům, zahrada, péče o dům“ za použití materiálů keramika, dřevo nebo kov pro cílovou skupinu lidí s mentálním a duševním onemocněním (s odborným doprovodem). Výrobní postup měl být jednoduchý a rozdělitelný do kroků.

„První pracovní návrhy studentů z atelieru Design interiéru naší umělecké fakulty byly předvedeny dne prvního června v rámci konference Česko-německého projektu Integrace bez hranic na téma: Integrace a zaměstnávání osob se znevýhodněním na prvním trhu práce,“ říká tisková mluvčí univerzity Jana Šiková.

Vybrány tři vítězné návrhy

Návrhy studentů pak posoudila koncem června česko-německá komise složená ze zástupců dílen a FUD přímo na půdě fakulty, kde byly k dispozici prezentace a několik realizovaných modelů.

Komise posuzovala návrhy 14 studentů a s přihlédnutím ke specifickým požadavkům na výrobu a funkci produktů vybrala tři návrhy:

  • Tatiana Yalputa - Dřevěný mobiliář s terapeutickým využitím „Quadro“
  • Aleš Trdý – Úložný prostor „Giuseppe“
  • Kateřina Kučerová – Stolička a box na nářadí „Stoolbox“.

Vítězné návrhy by měly být zavedeny do výroby v nejbližší době.

Reklama

Výběr článků

Načítám