Hlavní obsah

Studenti i profesoři v Texasu budou asi smět nosit zbraně i na univerzitách

– Austin

Americký stát Texas chce umožnit studentům a profesorům, aby chodili na univerzitách ozbrojeni. Podle agentury AP podepsala více než polovina místních zákonodárců návrh právní úpravy, podle níž by měly univerzity dovolit skryté nošení střelných zbraní. V případě schválení by se jednalo o druhý americký stát s takovou legislativou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Texas se stal hlavním dějištěm debat na toto téma vzhledem ke své velikosti a osmatřiceti veřejným univerzitám s více než 500 000 studenty. Jako první takovou legislativu zavedl stát Utah. Právo rozhodovat o možnosti nosit zbraň udělilo univerzitám Colorado.

Opatření by prý znamenalo konec řádění šílených střelců

Zastánci legislativy tvrdí, že nejlepší obranou proti násilí na univerzitních kampusech, jako byla například střelba na virginské polytechnice v roce 2007 nebo v severním státě Illinois v roce 2008, jsou studenti, kteří by mohli střelbu opětovat.

"Jedná se výlučně o sebeobranu," řekl texaský republikánský senátor Jeff Wentworth. "Nechtěl bych, aby se v Texasu opakovalo něco podobného jako na virginské polytechnice, kde duševně vyšinutý sebevrah vstoupil do budovy a mohl postřílet naprosto bezbranné studenty," dodává Wentworth.

Do incidentu na virginské polytechnice se nejhorší střelba na kampusu odehrála v univerzitě v Austinu, když Charles Whitman v roce 1966 v administrativní části univerzity zastřelil šestnáct lidí a desítky zranil.

V dalších státech USA se podobné návrhy setkávají s ostrou kritikou

Podobná opatření týkající se zbraní byla navržena v řadě dalších států USA, ale setkávají se silnou kritikou, zvlášť ze strany vedení univerzit. Například v Oklahomě vyjádřili rektoři všech 25 veřejných vysokých škol a univerzit nesouhlas s návrhem na skryté nošení zbraní. Obávají se, že by mohlo na kampusech vzniknout velmi nebezpečné prostředí.

Zákony o možnosti nosit zbraň na kampusech byly od roku 2007 zamítnuty ve třiadvaceti státech.

V texaské kultuře mají zbraně zvláštní místo. Být Texasanem znamená, i pro politiky, nosit zbraň. Majitelé zbrojních průkazů nemusejí v texaském Kapitolu, sídle místního parlamentu, procházet detektory kovu. V roce 1995 Texas zavedl právo na skryté nošení zbraně pro osoby starší 21 let, pokud absolvují trénink a prověření. Ke konci loňského roku registroval 461 724 držitelů průkazů.

Reklama

Výběr článků

Načítám