Hlavní obsah

Středoškoláci začínají skládat maturitní didaktické testy

Praha
Aktualizováno

Na středních školách začali ve čtvrtek 2. května maturanti skládat didaktické testy, které jsou součástí státní maturity. Navazují tím na písemnou část zkoušky (sloh) z češtiny a cizích jazyků, která se konala 10. a 11. dubna. Ve čtvrtek je na programu test z matematiky a angličtiny, tyto předměty patří u státní maturity mezi povinně volitelné. V pátek následuje test z češtiny, který je pro všechny povinný.

Foto: Novinky

Matematika a angličtina jsou u státní maturity povinně volitelné předměty, čeština je povinná.

Článek

Podle údajů Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které státní maturity organizuje a vyhodnocuje, by test z češtiny mělo skládat 68 115 středoškoláků, tedy asi o 800 více než před rokem.

Po češtině pak někteří budou psát ještě test z jednoho z dalších volitelných cizích jazyků. Patří mezi ně němčina, španělština, francouzština a ruština.

Zájem o brzy povinnou matematiku opět poklesl

Státní maturita se v současnosti skládá ze dvou předmětů. Kromě povinné češtiny si středoškoláci vybírají mezi matematikou a cizím jazykem, kterému letos daly přednost zhruba čtyři pětiny maturantů.

Zájem o matematiku, na níž každoročně ztroskotá nejvíc studentů, ve srovnání s loňskem letos opět klesl. Zvolilo si ji 21,4 procenta přihlášených, což je o 1,5 procentního bodu méně než před rokem. Od školního roku 2021/2022 by přitom měla být na gymnáziích, lyceích a většině středoškolských oborů už maturita z matematiky povinná.

Z cizích jazyků dominuje angličtina, kterou si nyní vybralo více než 50 tisíc středoškoláků. Je to kolem 95 procent těch, kteří se rozhodli pro cizí jazyk. Necelá tři procenta si zvolila němčinu, ještě méně ruštinu, španělštinu nebo francouzštinu.

Nepovinná zkouška Matematika+, která je obtížnější verzí testu z matematiky, se letos uskuteční v pondělí 6. května.

Ředitelé středních škol obdrží výsledky testů od Cermatu 15. května. Nejpozději další den je musejí sdělit žákům. Výsledky písemných slohových prací se ředitelé dozvědí později, ale vždy do začátku ústní maturity daného žáka.

Ústní zkoušky státních maturit i zkoušky na úrovni školy se budou konat mezi 16. květnem a 10. červnem. Konkrétní termíny vypisují ředitelé škol. Všichni úspěšní maturanti by měli dostat maturitní vysvědčení do 12. června.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám