Hlavní obsah

Středoškoláci si v září zkusí práci vědců v laserových centrech

– Praha

Dvanáct nadaných středoškoláků se zájmem o fyziku si v září bude moci vyzkoušet práci vědců ve špičkových laserových centrech ELI Beamlines a HiLASE v Dolních Břežanech. Ve spolupráci s časopisem Vesmír pro ně centra zorganizují Talentovou akademii. Během tří dnů jim zpřístupní laboratoře, kam se běžně dostanou jen vybraní zaměstnanci Fyzikálního ústavu Akademie věd (AV).

Foto: Michal Kvapil, Novinky

Laserové centrum HiLASE v Dolnich Břežanech

Článek

První ročník Talentové akademie se bude konat letos od 8. do 10. září. Určena je pro studenty čtyřletých gymnázií nebo vyšších stupňů víceletých gymnázií či odborné střední školy se zájmem o přírodovědné předměty, zejména pak fyziku. Zájemci se hlásili do 22. července. Finalisty vybrala 6. srpna odborná porota vědců Fyzikálního ústavu AV.

Nejúspěšnější ze studentů získají nabídku k další dlouhodobé spolupráci.
Marek Janáš, časopis Vesmír

Zapojí se do práce na projektu

Vybraní studenti se seznámí s prací vědeckých týmů a fungováním laserových center. Na jeden den se stanou součástí výzkumného týmu a seznámí se s nejmodernějšími laserovými technologiemi.

Pod vedením laserového experta se zapojí do práce na společném vědeckém projektu, který potom vyhodnotí a budou prezentovat. „Nejúspěšnější ze studentů získají nabídku k další dlouhodobé spolupráci,” uvedl Marek Janáš z časopisu Vesmír.

Foto: Laserové centrum HiLASE

Laserové centrum v Dolních Břežanech

Laserová centra v Dolních Břežanech byla postavena s pomocí evropských peněz a otevřena v roce 2015. Zatímco ELI se profiluje jako centrum základního výzkumu, HiLASE má blíže k průmyslovým aplikacím.

Foto: archiv soutěže Stavba roku

Mezinárodní výzkumné laserové centrum ELI v Dolních Břežanech od Iana Bogleho

Centra se řadí ke špičkovým pracovištím s unikátními laserovými systémy, které patří k nejvýkonnějším na světě. V červnu do ELI dorazil první superlaserový systém z USA. [celá zpráva]

Celkem mají v halách stát superlasery čtyři. Plně do provozu by se ELI mělo dostat během příštího roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám