Hlavní obsah

Stát dá miliardy na pracovní místa pro absolventy

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí si jako hlavní prioritu v boji s nezaměstnaností vytyčilo pomoc mladým lidem do 25 let.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.

Článek

Stát chce podpořit vznik pracovních míst pro absolventy škol jednak cílenými programy z Evropské unie, jednak vlastními prostředky ve výši sedmi miliard korun.

„Na nově přijatého mladého zaměstnance z evidence úřadu práce mohou firmy získávat rok od státu měsíční příspěvek až 24 tisíc korun. A také jim jednorázově nabídneme peníze na vybavení, které potřebují pro zřízení pracovního místa. Záleží jen na zaměstnavatelích, jak tuto možnost využijí,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09).

Další miliardu z Evropského sociálního fondu investuje ministerstvo do regionálních projektů v krajích.

Od poloviny letošního roku by měly úřady práce posílit individuální poradenství při hledání práce nebo procesy rekvalifikací pro čerstvé absolventy škol ve věku do 30 let, kteří jsou vedeni v evidenci úřadu práce déle než čtyři měsíce a mají minimální nebo žádnou pracovní zkušenost.

Příspěvek na rekvalifikaci

„Úřad práce se nově na absolventy daleko více zaměřuje a spolupracuje také intenzivněji se školami a zaměstnavateli. Nedávné doporučení Evropské komise, které se týká právě podpory práce pro mladé lidi do 25 let, je další důvod k tomu, abychom se právě této skupině věnovali,“ dodala Müllerová.

Od loňského roku si mohou lidé vybírat rekvalifikační kurzy nejen z nabídek úřadu práce. Pokud si nějaký kurz vyberou, dostanou na něj od státu příspěvky na tři roky ve výši až 50 tisíc korun.

„Úřad práce ČR přitom předem posuzuje nejen předpoklady uchazeče, ale také nakolik vybranou kvalifikaci pak uplatní v praxi. Například absolventi vysokých škol se zajímají nejvíce o kurzy ekonomického směru, rozšíření IT dovedností či o kurzy, které by jim pomohly zahájit vlastní podnikání,“ poznamenala k tomu mluvčí resortu Štěpánka Filipová.

Podle ní služby ocení zejména absolventi humanitních oborů, kteří mají zrovna s uplatněním větší problém než absolventi technických oborů.

Reklama

Výběr článků

Načítám