Hlavní obsah

Spuštění reformy financování škol je risk, míní asociace gymnázií

Praha

Spuštění reformy financování regionálních škol v nynější podobě je dle Asociace ředitelů gymnázií ČR riskantní. Není dost vyjasněno financování platů a reforma budí dojem nepřipravenosti, oznámila asociace v tiskovém prohlášení. Díky reformě mají školy od roku 2020 dostávat peníze na základě odučených hodin, nikoli podle počtu žáků jako dosud.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Reforma je podle dřívějších vyjádření ministra školství Roberta Plagy  (ANO) nutná kvůli spravedlivějšímu financování škol.

„Po více než dvou letech příprav ale není jasné, jak a v jakých objemech bude zajištěno financování mimotarifních složek platu,” sdělila předsedkyně rady Asociace ředitelů gymnázií ČR Renata Schejbalová.

„V současné době již měly být známy kroky a parametry k přípravě odložené varianty reformy, narůstá však pouze nedůvěra, dojem nepřipravenosti a obavy z jejích důsledků,” doplnila.

Změny v odměňování prý budou demotivující

Navrhovaná reforma dále podle Schejbalové nevede ředitele škol k úsporným opatřením a změny v odměňování školských pracovníků budou demotivující.

„Proto konstatujeme, že reforma je v této podobě nepřijatelná a její spuštění považujeme za velice problematické a riskantní pro celou vzdělávací soustavu,” oznámila.

Semináře od ministerstva

Reforma financování regionálních škol měla původně platit již od začátku letošního roku. Loni ale Sněmovna schválila odklad spuštění reformy o rok. Ministr školství Plaga odložení podpořil. Uvedl tehdy, že to usnadní náběh na změny.

Na nové financování chtělo MŠMT připravit krajské úřady i pomocí celostátních seminářů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám