Hlavní obsah

Společnost pro ranou péči pořádá letos potřetí akci na podporu terénních služeb

Právo, ťas

V České republice žije v kojeneckých ústavech a v Domovech pro zdravotně postižené téměř 3000 dětí se sociálním nebo zdravotním ohrožením. Pro jejich budoucí psychický vývoj to může mít trvalé následky, neboť právě pro děti do tří let je vedle uspokojení biologických potřeb a dobré péče zásadní především citové, psychické a sociálně pozitivní prostředí, tedy rodina - ať již biologická nebo náhradní.

Článek

Na tento fakt se snaží upozornit Týden rané péče, který letos již potřetí pořádá Společnost pro ranou péči o.s. ve spolupráci s dalšími organizacemi poskytujícími ranou péči.

„Aby mohla rodina dobře fungovat i v případě, kdy do ní přibude dítě se zdravotním postižením, potřebuje dobré zázemí, pozitivní přijetí, pochopení a pomoc od sousedů, komunity, veřejnosti, a stejně tak i síť služeb a úlevné péče,“ vysvětluje letošní motto Domov je doma Terezie Hradilková, ředitelka Společnosti pro ranou péči.

Kampaň upozorňující na potřebu terénních služeb pro rodiny, které doma vychovávají děti s postižením, pořádají poskytovatelé rané péče tradičně poslední týden v listopadu. „Chceme zdůraznit význam rodiny a komunity pro vývoj dítěte. Stejně tak chceme společnosti zase připomenout nezastupitelnou roli rodiny,“ doplňuje Hradilková.

Střediska rané péče uspořádají během tohoto týdne v patnácti městech České republiky osvětovou, ale i zábavnou kampaň - dny otevřených dveří, telefonické a on-line poradenství, posezení v kavárně se znakující obsluhou, akce v mateřských centrech, výstavy, koncerty, zážitkové semináře, přednášky, diskuse s odborníky nebo anketu. Ještě před startem kampaně byly zprovozněny nové webové stránky www.tydenranepece.cz s informacemi pro veřejnost, odborníky, rodiče dětí s postižením i pro novináře.

„Raná péče je terénní služba, jezdíme přímo domů, do přirozeného prostředí, poskytovat podporu a služby poradenství rodičům i terapii dětem s postižením raného věku,“ jmenuje principy služby Terezie Hradilková a doplňuje: „Chceme, aby to, že respektujeme tradice, rodinu, její výchovný styl a že spolupracujeme s neformální pomocí, bylo ukázkou profesionálního a efektivního způsobu v sociální práci.“ Rodiče na ranou péči nedostávají příspěvek, ale raná péče jako preventivní služba je jim hrazena z dotace Ministerstva práce a sociálních věcí prostřednictvím krajů a poskytovatelů služby.

„I když jako poskytovatelé získáme dotace, musíme na rozvoj rané péče a přijetí této služby do rozpočtů krajů vynakládat obrovské úsilí. Síť a kapacity rané péče je třeba rozšířit, aby všichni rodiče měli stejnou šanci službu získat. Rádi bychom během kampaně ukázali, co umíme a získali podporu společnosti pro pomoc a podporu rodinám, které vychovávají děti s postižením doma,“ říká Hradilková.

Týden rané péče vyhlašuje Společnost pro ranou péči o.s. Kampaně se účastní celkem 18 středisek rané péče s garancí kvality Asociace pracovníků v rané péči ze šesti nestátních neziskových organizací (Společnost pro ranou péči, Federace rodičů a přátel dětí se sluchovým postižením , Diakonie ČCE, Charita, Slezská Diakonie, Educo). Tato střediska v současné době poskytují služby více než 1070 rodinám s dětmi s postižením na území České republiky, jejich kapacita je plná.

Reklama

Výběr článků

Načítám