Hlavní obsah

Spermagedon se blíží, plodnost mužů klesá každým rokem

Reprodukční schopnosti mužů se rychle zhoršují, každým rokem téměř o dvě procenta. Ukázala to zatím světově nejrozsáhlejší studie kvality a koncentrace spermatu ve Francii. Potvrdila tak menší regionální výzkumy za uplynulých 20 let. A přestože existují regionální odlišnosti, odborníci na webu Oxfordské univerzity varují, že jde o globální problém.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mezi lety 1985 a 2005 byly odebírány vzorky spermatu celkem 26 000 mužům. V průměru poklesl jejich počet spermií o třetinu. Přibližně ve stejném poměru klesalo množství zdravých spermií. Příčiny tak prudkého poklesu vidí odborníci v těsném spodním prádle a zvýšeném výskytu jedovatých látek v prostředí, v němž lidé žijí. Nicméně úplná jistota o seznamu hlavních viníků nepanuje.

Tak strmý pokles navíc naznačuje, že bude zřejmě i setrvačně pokračovat. Pokles kvality spermatu navíc provází i vzestup dalších chorob, které plodnost negativně ovlivňují. Jde například o dvojnásobné zvýšení případů rakoviny prostaty za posledních 30 let.

“Nyní už zbyl jen malý prostor pro pochyby, že jde o skutečnost. Nastal čas jednat," citoval list Independent profesora Richarda Sharpea z Edinburské univerzity, který zdůrazňuje: “Něco na našem moderním stylu života to způsobuje a je to stále horší. Nevíme, které faktory jsou nejdůležitější, ale nejspíše jde o tučná jídla a působení chemikálií kolem nás.”

Vylepšení šancí
Noste volnější a ne tak teplé prádlo - kvůli zdravému spermatu by měla mít varlata nižší než tělesnou teplotu.
Jezte potraviny s nízkým obsahem nasycených tuků.
Vyhněte se kouření, pití, užívání drog a obezitě.
Nevystavujte se působení průmyslových chemikálií, jaké jsou používány při výrobě plastů - mohou napodobovat ženský hormon estrogen a snižovat hladinu mužských hormonů.
Chránit ženy v těhotenství - je zde stále více důkazů, že klesající počet spermií může pramenit z negativních vlivů v dělohách matek.
Vyhýbejte se užívání antidepresiv - mohou snížit počet spermií.

Rozsáhlý výzkum provedl tým z francouzského Institut de Veille Sanitaire ve Sv. Mořici, který shromáždil údaje ze 126 klinik. Sledovaní muži měli v průměru kolem 35 let a neměli žádné zjevné reprodukční potíže. Výsledky pak ukázaly, že během 17 let klesal počet spermií setrvale o 1,9 procenta každý rok: ze 73,6 miliónu spermií na mililitr v roce 1989 na 49,9 miliónu v roce 2005. Celkově tedy o 33,4 procenta.

Ačkoli hranice neplodnosti muže leží mnohem níže - kolem 15 miliónů spermií na mililitr, Světová zdravotnická organizace pro bezproblémové otěhotnění uvádí vyšší hladinu spermií - 55 miliónů na mililitr. Skutečnost, že problém začíná být vážný, potvrzují zkušenosti i z dalších evropských zemí, kde v průměru má s plodností problémy každý pátý mladý muž. V kombinaci s růstem průměrného věku rodičů a dalšími sociálními trendy vyvstává pro řadu zemí hrozba populační katastrofy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám