Hlavní obsah

Sonda Rosetta mířící ke kometě se probudila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská sonda Rosetta se po 31 měsících probrala z úsporného režimu a připravuje se na letní setkání s ledovou kometou Čurjumov-Gerasimenko. Sonda byla aktivována po 957 dnech, kdy byla v úsporném režimu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOENTÁŘE: Sonda Rosetta byla probuzena z úsporného režimuVideo: Reuters

 
Článek

Sonda, která byla vypuštěna v roce 2004, byla v roce 2011 převedena do režimu hibernace v zájmu úspory energie. Solární panely by kvůli velké vzdálenosti od Slunce už nemohly dodávat dostatek energie pro běžný provoz. V provozu zůstaly jen palubní počítač a vyhřívací systémy, které brání zamrznutí Rosetty.

Systémy sondy měly být aktivovány v 11:00 SEČ, ale první informace se objevily až kolem 19:00 SEČ. Důvodem je velká vzdálenost sondy od Země.

Foto: NASA, Reuters

Sonda Rosetta na kresbě výtvarníka

Vědci chtějí sondu na přelomu května a června navést na oběžnou dráhu kolem komety, kde bude studovat plyn unikající z komety a analyzovat její vnitřní složení. Na povrch komety by sonda měla v listopadu vysadit přistávací modul Philae, jehož probuzení je plánováno na 28. března. Bude to vůbec první přistání automatické sondy na některé z komet sluneční soustavy.

Foto: Reuters

Sonda Rosetta u komety na obrázku výtvarníka

Modul Philae má později odebrat vzorky z povrchu a vyhloubit do komety otvor, aby prozkoumal i materiál pod povrchem. Kometa by měla umožnit pohled na období vzniku naší sluneční soustavy před 4,6 miliardami let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám