Hlavní obsah

Slezská univerzita otevřela unikátní planetárium

Právo, Denisa Doležalová

Unikátní výukovou pomůcku za 60 milionů korun má nově k dispozici Slezská univerzita v Opavě. Filozoficko-přírodovědecká fakulta na půdě své budovy otevřela sférickou projekci nazvanou Unisféra.

Foto: archiv Slezské univerzity

Studenti Slezské univerzity nyní mohou používat unikátní školní planetárium.

Článek

Na skleněné kopuli o průměru osm metrů se mohou promítat 3D filmy až 50 divákům. Zařízení, které je ve střední Evropě ojedinělé svou kvalitou a ostrostí obrazu, má sloužit i veřejnosti.

Podle proděkana fakulty Tomáše Gráfa, který měl vybudování malého planetária na starosti, má jeden obrazový bod na projekční sféře lineární rozměr 2,4 milimetru.

„Obraz je tedy nejen kontrastní, ale i velmi ostrý. Navíc se zde promítá z osmi projektorů, běžně se používají dva,“ upřesnil s tím, že samotná projekce je zvláštním druhem promítání na sférickou plochu.

I pro studentské experimenty

Unisféra bude sloužit všem studentům, přednostně se s ní počítá pro studenty astrofyzikálních oborů.

„Rádi bychom ji využili také pro experimentální práce studentů, které budou zaměřeny na kombinaci sférické projekce s dalšími moderními médii, jakými jsou například rozšířená či virtuální realita. Pracujeme však i na tom, aby Unisféru v příštím roce mohli navštívit také studenti středních škol v regionu i zájemci z řad veřejnosti,“ uvedl Gráf.

Brněnské planetárium patří k nejkrásnějším v Evropě, rozhodl mezinárodní časopis

Věda a školy

Projekt za 60 milionů korun je součástí rozsáhlejší modernizace výukových prostor. Slezská univerzita plánuje do roku 2022 investovat celkem 160 milionů Kč. Kromě planetária Unisféra pořídí například nové audiovizuální vybavení 36 učeben.

Planetárium Unisféra bylo z velké části financováno z Evropské unie. „Stavební část včetně čtyř nových učeben, studia, klimatizace a zázemí přišla na 20 milionů korun, samotné zařízení stálo 40 milionů korun,“ doplnil mluvčí univerzity Daniel Martínek.

Reklama

Související články

Srdce studenstva už tluče v Opavě

Na trávě mezi dvěma budovami Slezské univerzity v Opavě (SLU) byla v pondělí 11. listopadu nainstalována socha s názvem Srdce studenstva. Slavnostně odhalena...

Výběr článků

Načítám