Hlavní obsah

Srdce studenstva už tluče v Opavě

Právo, Denisa Doležalová

Na trávě mezi dvěma budovami Slezské univerzity v Opavě (SLU) byla v pondělí 11. listopadu nainstalována socha s názvem Srdce studenstva. Slavnostně odhalena má být ve čtvrtek 14. listopadu v 16 hodin odpoledne. Univerzita si tímto dílem připomíná letošní 30. výročí od sametové revoluce a také 80 let od uzavření vysokých škol říšským protektorem.

Foto: archiv Slezské univerzity v Opavě

Nová socha byla v Opavě nainstalována v pondělí dopoledne.

Článek

Památník pro školu na zadání za 300 tisíc korun vytvořila mladá umělkyně Christine Habermann von Hoch, která je nejmladší dcerou akademického sochaře Alfreda Habermanna.

„Památník samotný je stejně oslavou studenstva jako připomínkou listopadových událostí roku 1989. Chceme našim současným i budoucím studentům připomenout hodnoty, za něž bojovali jejich rodiče, ale také nás zajímá, jaké jsou hodnoty a vidění aktuálních problémů optikou vysokoškolských studentů generace 2019,“ vysvětlil rektor SLU Pavel Tuleja.

Foto: archiv Slezské univerzity v Opavě

Instalace Srdce studenstva v Opavě

Rektor dodal, že nová socha se skládá z šesti ocelových kontur srdce, které svým spojením složí tvar květu.

„Pět srdcí nese hesla univerzitních součástí a univerzity samotné, šesté se vyzná z obdivu k odvaze a ideálům mládí, které jsou často hybnou silou či mementem dějin a je věnováno studentům,“ upřesnil.

Deklarace studentů

Novou sochu lidé konkrétně najdou na travnatém prostranství v ulici Mírové mezi fakultou veřejných politik a novou přístavbou budovy patřící filozoficko-přírodovědecké fakultě.

Foto: archiv Slezské univerzity

Rektor Tuleja řeší návrh sochy s Christine Habermann von Hoch

Součástí čtvrtečního ceremoniálu bude také zveřejnění deklarace Studentské unie SLU ústy její prezidentky Lucie Zelinkové. Prohlášení zhodnotí generační postoj současných studentů nejen k hodnotám, za něž vedli boj jejich rodiče v roce 1989, ale pojmenuje soudobé výzvy, se kterými se tito studenti identifikují.

Deklarace bude pro další generace uložena do časové schránky v blízkosti památníku.

Na SLU, která má své pobočky v Opavě a Karviné, studuje v současnosti téměř pět tisíc studentů.

Foto: archiv Slezské univerzity v Opavě

Srdce studenstva v Opavě

SPECIÁL: 17. listopad 39|89 - 80 let od uzavření vysokých škol, 30 let od sametu

Speciály

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám