Hlavní obsah

Školy dostanou 100 miliónů na pomůcky, musejí je ale utratit ještě letos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo školství pošle školám 100 miliónů korun na pomůcky, peníze musejí utratit do konce roku. Peníze mají školám částečně nahradit snížení výdajů na pomůcky, které letos činilo 350 miliónů korun. Ministr školství Josef Dobeš (VV) včera oznámil, že peníze na pomůcky našel v úsporách z minulých let. Omezení peněz na pomůcky odborníci kritizovali, báli se, že to sníží kvalitu výuky.

Článek

"Díky nespotřebovaným zdrojům z předchozích let a mým prvním úsporám v rámci úřadu jsme se rozhodli poslat ušetřených 100 miliónů korun školám na školní pomůcky," uvedl Dobeš.

Na nedostatek peněz na pomůcky si stěžoval třeba Svaz českých knihkupců a nakladatelů. Ten uvedl, že zatímco v roce 2007 dotovalo ministerstvo školství pomůcky částkou přes 1,5 miliardy, letos je to jen 600 miliónů korun. Školy tak prý měly na učebnice a pomůcky pro jednoho žáka méně než 400 korun ročně. Z programu na pomůcky navíc ředitelé škol hradí i školení pedagogů. Škrty v této oblasti by tak podle odborníků mohly vést ke snížení kvality vzdělávání.

V průběhu listopadu ale školám přijdou peníze, podle ministerstva tak budou jejich rozpočty na pomůcky posíleny o 29 procent. "Znamená to, že krajské a obecní školy dostanou navíc 60 miliónů korun, soukromé 30 miliónů a církevní školy sedm miliónů korun. Státní školy posílí o tři milióny korun," upřesnil ředitel odboru metodiky financování ministerstva školství Vlastimil Finke.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám