Hlavní obsah

Školský výbor chce stovky miliónů navíc pro VŠ i sport

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovní školský výbor chce do rozpočtu ministerstva školství na rok 2016 přidat 200 miliónů korun pro vysoké školy a 250 miliónů korun na sport. Ty by se měly využít na rekonstrukce sportovišť v regionech. Dvojici pozměňovacích návrhů schválili jeho členové na čtvrtečním jednání. Počítá se s tím, že by se peníze přesunuly z nákladů na státní dluh.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Vysoké školy jsou jedinou oblastí ve správě ministerstva školství, která by si měla ve srovnání s rokem 2015 výrazně pohoršit. Podle vládního návrhu jim hrozila ztráta 1,3 miliardy korun.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) zopakovala, že je zaviněna především vadným střednědobým výhledem, který byl schválen společně s rozpočtem na letošní rok.

Valachová chce o financích jednat s Babišem

Akademická reprezentace se proti škrtům v rozpočtu VŠ bouří a ministerstvo hledá cesty ke zmírnění propadu. Ekonomická náměstkyně Zuzana Matušková poslancům oznámila, že už má resort školství od ministerstva financí k dispozici dříve slibovanou půlmiliardu korun.

Nyní se pracuje na technickém řešení, jak těchto 500 miliónů dostat do vysokých škol. Měly by být podle náměstkyně určeny hlavně na spolufinancování evropských projektů. Část peněz by mohly VŠ získat ještě letos.

Dalších 200 miliónů by mohlo vysokým školám přibýt, pokud by byl schválen pozměňovací návrh předložený poslancem Petrem Kořenkem (ČSSD) a předsedou školského výboru Jiřím Zlatuškou (ANO).

Ministryně školství navíc dříve slíbila ještě 300 miliónů korun z vnitřních zdrojů resortu. Klíč k financování vysokých škol, které hrozbu propadu rozpočtu odvracejí každoročně, je podle ní ve střednědobém výhledu. Už v lednu se proto chystá s ministerstvem financí jednat o výhledu na roky následující.

O sportu se diskutovalo déle

O návrhu poslankyně Markéty Wernerové (ČSSD) na přidání peněz na sport se vedla poměrně dlouhá debata. Nakonec se poslanci a Valachová dohodli, že by se tyto peníze v případě schválení dostaly do investičního programu, kde by byly vázány na rekonstrukce sportovišť v regionech určených pro veřejnost a děti a mládež.

Na rozdíl od neinvestičního programu na provoz a údržbu umožňuje tento program rozsáhlejší rekonstrukce, jako je například výměna střechy, vysvětlila Valachová. V investičním programu navíc čelí malé kluby a jednoty konkurenci zařízení pro vrcholové sportovce, které žádají o peníze ze stejného koláče.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám