Hlavní obsah

Skenování očí může odhalit pacienty s dlouhým covidem

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takzvaný dlouhý covid znepokojuje lékaře, protože lidé bojují s vysilujícími příznaky této nemoci ještě celé měsíce po nákaze.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle nové studie, na kterou odkazuje web StudyFinds, by pacienty s dlouhým covidem bylo možné snáze určit pomocí skenování očí.

„Konfokální mikroskopie oční rohovky může být klinicky užitečná jako rychlý objektivní test k vyhodnocení pacientů s dlouhým covidem,“ oznámil autor studie, profesor Rayaz Malik z katarské pobočky lékařské fakulty americké Cornell University.

Proti deltě funguje Pfizer i AstraZeneca, nutné jsou ale obě dávky, ukázala studie

Koronavirus

Podle studie je jedním z dlouhodobých dopadů koronaviru ztráta nervových vláken v rohovce a nárůst množství dendritických buněk, které spojují přirozené a adaptivní mechanismy imunitního systému, na povrchu oka. Tyto změny jsou zvlášť výrazné u pacientů s příznaky, jako je ztráta chuti a čichu, bolesti hlavy, závratě, necitlivost a neuropatické bolesti.

Skenování rohovky odhalilo, že pacienti, kteří zápasili s příznaky covidu déle než čtyři týdny po uznání za bezinfekční, měli více poškozená nervová vlákna v rohovce a více dendritických buněk než nenakažení. Vyléčení, kteří neměli dlouhodobé příznaky, měli sice víc dendritických buněk, stav nervových vláken v rohovce byl však u nich podobný jako u nenakažených lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám