Hlavní obsah

Šimpanzi se naučili v Guineji chodit na palmové víno a opíjet se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejbližší příbuzní člověka - šimpanzi - dokážou porozumět slovům a mají vyvinutý smysl pro spravedlnost, a dokonce s člověkem sdílejí i zálibu v alkoholu, který dokážou podobně jako lidé trávit. Uvádí to studie otištěná v časopisu Royal Society Open Science.

BEZ KOMENTÁŘE: Šimpanzi si s pomocí listů nabírají zkvašenou palmovou šťávuVideo: Wildlife Research Center of Kyoto University

 
Článek

Odborníci, kteří studují šimpanze v Guineji, našli v tělech zvířat známky dlouhodobé a opakované konzumace etanolu. V rámci sedmnáctiletého výzkumu zaznamenali, že si šimpanzi pomocí listů nabírají fermentované palmové šťávy. Někteří požijí alkoholu tolik, že jsou na nich patrné známky opilosti.

V guinejské oblasti Bossou místní lidé vyrábějí palmové víno. Šťávu k jeho výrobě stáčejí v korunách palem do plastových nádob, pro které si chodí ráno a večer. Vědci viděli, jak šimpanzi, často ve skupinách, šplhají k nádobám a přírodně zkvašenou palmovou šťávou se napájejí. Sežvýkají několik listů, které pak použijí jako houbu a namáčejí ji do tekutiny. Pak ji vysají.

Vědci dokonce primáty při alkoholových dýcháncích nafilmovali. Změřili též obsah alkoholu ve šťávě. Zjistili, že zvířata popíjela tříprocentní alkohol. „Odhadujeme, že někteří jedinci zkonzumovali i 85 mililitrů, což odpovídá jedné lahvi vína,“ uvedla doktorka Kimberley Hockingsová z Oxford Brookesovy univerzity, která výzkum vedla.

„Na šimpanzích byly patrné známky opilosti, například rychle usínali. V jednom případě byl jeden samec po požití šťávy zvlášť neklidný. Zatímco ostatní se na noc uložili do svých pelechů, on neklidně asi hodinu poletoval mezi stromy,” řekla BBC Hockingsová.

Schopnost  trávit alkohol

I když jsou popsány případy opic konzumujících alkohol z přírodních zdrojů, tady jde o první záznam a kvantitativní měření záměrného pití u divoce žijících opic.

Matthew Carrigan z floridské Santa Fe College ve své studii dokázal, že lidé s africkými opicemi sdílejí genetickou výbavu, která jim umožňuje alkohol štěpit a trávit. Podle dalšího vědce Richarda Byrnea tento gen lidem a šimpanzům „zpřístupnil zdroje energie nahodile 'chráněné' alkoholem, který je pro jiné tvory škodlivý”.

„Ať už byl evoluční vývoj jakýkoli, tato adaptace mi zřejmě umožňuje vychutnat si dobrou whisky,” řekl Byrne.

Catherine Hobaiterová z Univerzity St. Andres dodala: „Bylo by fascinující prozkoumat chování detailněji, například zda šimpanzi soupeří v přístupu k alkoholu. A projevuje se u těch, kteří pili dost, známky opilosti následující den, že by byli zpomalení a zůstávali ve stínu?”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám