Hlavní obsah

Silvestrovská noc bude o sekundu delší

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní služba rotace Země (IERS) zveřejnila ustanovení přestupné sekundy na rok 2016 a 2017. Nový rok tak začne ve světovém čase o sekundu později. Po sedmadvacáté od zavedení dané sekundy v roce 1972 se tak v jeden okamžik najednou posune na celém světě čas o jednu sekundu. V ČR tedy bude vložena sekunda navíc v noci z 31. prosince 2016 na 1. ledna 2017 po 0:59:59 SEČ. Na místech nultého poledníku, v greenwichském čase, se sekunda vloží právě před začátek nového roku 2017 - lidé budou muset do odpočtu k ohňostroji jednu sekundu přidat. Bude možné si ji vyfotografovat.

Foto: Ústav fotoniky a elektroniky AV ČR

Přestupná sekunda, která bude viditelná v uvedenou dobu na displeji automaticky řízených hodin.

Článek

Přestupná sekunda se v případě potřeby zavádí v důsledku zpomalování zemské rotace slapovými silami Měsíce. Patrné jsou však i nepravidelné odchylky, způsobené zatím ještě málo zdokumentovaným vztahem zemského jádra a jeho pláště.

Vliv na směr osy a následně i periodu rotace Země mají například i zemětřesení na naší planetě. Jelikož největší část změn připadá na vrub zpomalování zemské rotace, v praxi se zatím přestupná sekunda nikdy neubírala, ale vždy jen přidávala.

Poslední ‚silvestrovské' vložení přestupné sekundy se odehrálo v roce 2008

Přidání přestupné sekundy nastává obvykle 30. června nebo 31. prosince o půlnoci světového času. Prakticky se to realizuje tak, že ve vybrané datum o světové půlnoci po čase 23:59:59 následuje ještě 23:59:60, teprve poté 00:00:00 následujícího dne. Tato úprava se provede na celém světě ve stejný okamžik. To znamená, že v Česku se tak stane v 1:00 SEČ 1. ledna.

Většinou se přidá jednou za 18 měsíců

Pokud by někdy bylo třeba sekundu ubrat, v takovém případě by po 23:59:58 následovalo hned 00:00:00.

O tom, zda se v daném termínu přestupná sekunda zavede, rozhoduje na základě svých měření IERS. Naposledy byla přestupná sekunda zavedena na přelomu června a července 2015.

Nejčastější interval mezi dvěma zavedeními přestupné sekundy je 18 měsíců. Poslední „silvestrovské“ vložení přestupné sekundy se odehrálo v roce 2008. „Silvestrovská“ (v ČR již „novoroční“) přestupná sekunda je tedy spíše výjimkou.

Pro fajnšmekry má Česká astronomická společnost tip: kdo má hodiny řízené dálkově časovým signálem DCF (pro Evropu) či GPS (celosvětově) a čas se zobrazuje mezinárodní UTC, může sledovat, jak se vložení sekundy prakticky projeví.

Taková videonahrávka displeje hodin s časem 23:59:60 UTC 31. prosince 2016 může být skutečně zajímavou kuriozitou. Snímky zachycené přestupné sekundy na displeji pak lze přes formulář zaslat do galerie Astro.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám