Hlavní obsah

Šikany na středních školách výrazně přibylo

Právo, Jiří Mach

Zatímco na základních školách šikany ubývá, na středních se rozrostla. Dokládají to údaje České školní inspekce, která každoročně mapuje situaci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V uplynulém školním roce nahlásilo šikanu 35,3 procenta základních škol, což po předchozím vzestupu na 41 procent vypadá jako náznak, že se růst zastavil. V předchozích pěti letech se zjištěné případy týkaly 25 až 30 procent škol.

Jenže na středních školách je trend opačný. Šikanu přiznalo už 39 procent škol, zatímco v předchozím školním roce jich bylo 31,1 procenta, a ještě o rok dřív 36,8 procenta.

Školy už se nestydí říkat, že šikanu řešily.
David Čáp, psycholog

O šikaně na středních školách a jejím tutlání se začalo v médiích hojně hovořit zkraje roku 2016 po incidentech na pražské střední škole Na Třebešíně, kde skupinka mladíků terorizovala učitelku. [celá zpráva]

Větší počet nahlášených případů šikany připisuje psycholog a speciální pedagog David Čáp tomu, že se ji školy už nebojí přiznat. „Víc se snaží v prevenci rizikového chování včetně šikany. Už se nestydí říkat, že něco řešily a že to už i řešit umějí,“ řekl Právu Čáp.

Podle něj působí i fakt, že se případy šikany víc probírají v médiích, takže se tématu dostává větší pozornosti. A s tím souvisí i tlak rodičů, kteří se častěji ve školách ptají, jak jsou připraveny.

Inspekce připomíná, že pomohla i vyhláška, která uložila základním školám povinnost vytvořit poradenské služby, zpracovat si preventivní program a strategii předcházení školní neúspěšnosti, šikaně a dalším projevům rizikového chování.

„Školy se často zaměřovaly na práci se vztahy v třídních kolektivech a bezpečné klima, zapojovaly témata do vzdělávacích obsahů. Jsou zaváděny třídnické hodiny s cílem zlepšit komunikaci mezi učiteli a žáky,“ stojí ve výroční zprávě.

Roste verbální i fyzická agrese

Od září mají ředitelé nově povinnost opakované projevy šikany neprodleně řešit. Na základních školách například ve spolupráci s odborem sociálně-právní ochrany dětí. Na středních školách mají dokonce v nejzazší situaci informovat státního zástupce.

Verbální agresi vůči středoškolským učitelům přiznalo 38 procent škol, o rok dříve jich bylo 33,7 procenta. Na fyzickou agresi vůči kantorovi došlo u 5,6 procenta škol, což představuje růst o dva procentní body.

Násilí vůči učiteli na ZŠ zaznamenalo 6,2 procenta škol, předtím takových případů bylo 3,4 procenta. Verbální útoky byly zaznamenány u 33,1 procenta škol, předtím u 32,9 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám