Hlavní obsah

Šedý zákal by měl nejprve uzrát? Nesmysl, varuje oční lékařka

Novinky, Filip Šára

Náš možná nejdůležitější smysl zrak je vystavován množství rizik. Ač jde věda kupředu a přístroje jsou čím dál dokonalejší, základem je většinou naše vlastní chování. V případě jakýchkoli změn je tak třeba ihned navštívit lékaře – a ani u šedého zákalu není na co čekat. O tom i o mýtech okolo očí promluvila v rozhovoru s Novinkami oční lékařka Andrea Janeková.

Foto: archív A. Janekové

Oční lékařka Andrea Janeková

Článek

Co patří k častým závažnějším nemocem očí?

Mezi nejčastější onemocnění očí v mladším věku patří různé typy dioptrických vad, které se řeší většinou brýlemi, kontaktními čočkami nebo laserovou operací.

U pacientů starších nejčastěji řešíme šedý zákal neboli zakalení nitrooční čočky. Toto onemocnění způsobuje zamlžení a rozostření, takže postižený nakonec vidí jako přes igelit.

Ze šilhání dítě nevyroste, musí se řešit v co nejútlejším věku. Proto je vhodné nechat dítě vyšetřit kolem 3. roku, i když zjevné šilhání nepozorujeme.

Určitý typ šedého zákalu může postupně zhoršovat vidění na dálku a zlepšovat vidění na čtení. Pacient si někdy horšího vidění na dálku nevšimne, ale pozitivně vnímá zlepšení vidění na čtení a fakt, že už nemusí na čtení používat brýle jako dříve. Tento fenomén je samozřejmě dočasný a s dalším kalením nitrooční čočky se zhoršuje vidění i na čtení.

Panuje ohledně šedého zákalu mezi lidmi nějaký dlouho tradovaný mýtus?

Jednoznačně – například ten, že šedý zákal potřebuje takzvaně uzrát, aby byla čočka tvrdší a lépe se s ní lékařům pracovalo. Bohužel i v dnešní době tento mýtus občas od pacientů slyšíme. To ale platilo před 20 lety, kdy se používala jiná technika operace.

Foto: archív A. Janekové

V současnosti když pacient otálí, zbytečně si zhoršuje kvalitu života špatným viděním. A odstranění „uzrálého“ zákalu s sebou může naopak přinést i komplikaci.

Čili na operaci v tomto případě by člověk měl jít, když pozoruje, že ho zhoršené vidění obtěžuje v každodenním životě.

Co dále patří k mýtům, nepravdám či nepříliš známým informacím o očích?

Je třeba připomenout, že při čtení v šeru se oči „nekazí“, ale „jen“ namáhají, tudíž člověk může cítit únavu očí, mít je zarudlé nebo jej mohou pocitově bolet.

Totéž oblíbený příkaz „neseď před tou televizí tak blízko!“ – jde jen o to, jak je dané oko schopné akomodovat (doostřovat). Například děti mají schopnost akomodace daleko vyšší než dospělí, proto je nacházíme častěji i v takové vzdálenosti, kterou bychom my sami pro sledování televize nezvolili.

Stejně tak třeba ze šilhání dítě nevyroste! Musí se řešit příčina, a to v co nejútlejším věku. Ideální je nechat dítě preventivně vyšetřit v jeho třech letech, i když nepozorujeme, že by šilhalo či mělo nějaké obtíže.

Dávat pozor bychom si měli i na syndrom suchého oka, zejména při práci u počítače, kdy je snížená frekvence mrkání. Případné pálení a slzení pak mohou vyřešit vhodné oční kapky.

Traduje se, že na oči je zdravá mrkev...

Látky obsažené v mrkvi pomáhají výživě sítnice, rovněž i některé další doplňky stravy. Avšak s dioptrickými vadami a nutností nošení brýlí nemá mrkev ani jiná zelenina nic společného.

Když pozorujete, že vidíte jinak, musíte neprodleně za lékařem.

Co říkáte starším zařízením na kontrolu čtení v ordinacích, kde jsou stále stejná písmena – první řádek T, poté F a U, následně, C, N a E... Nemáte obavu, že se to pacient naučí nazpaměť a bude „švindlovat“?

Byl by sám proti sobě, navíc takto má i sám pro sebe srovnání, zda se daná obrazovka nějak neliší od minulé návštěvy lékaře.

Ale výhodnější jsou pochopitelně novější projekční tabule, kde se písmena obměňují a není možné zkreslení vyšetření. U pacientů, především dětí, které písmena neznají, používáme pro orientační vyšetření obrázky nebo písmenka E v různé poloze, malý pacient pak ukazuje jakým směrem směřují nožičky písmena.

A co takový zelený zákal? Prý se nedá vyléčit.

Zelený zákal neboli glaukom je onemocnění často spojené s vyšším nitroočním tlakem. Kvůli tlaku může docházet k úbytku nervových vláken sítnice a postupnému zúžení zorného pole. Při pokročilém nálezu pacient vidí jen centrem, tedy jako by se díval přes tenkou trubičku. Ve většině případů se změny ve vidění a v zorném poli vyvíjejí v rámci i desítek let.

Proto je u zeleného zákalu důležitá prevence, a pokud je zapotřebí, tak včasné nasazení kapek nebo i provedení zákroku, díky němuž se nitrooční tlak sníží a vidění se dále nezhoršuje.

Foto: archív A. Janekové

Jestliže se ještě zaměříme na možnosti prevence, co byste k tomu doplnila?

Když pozorujete, že vidíte jinak, musíte neprodleně za lékařem. Nicméně každý by měl čas od času navštívit očního lékaře, i když žádný problém nepozoruje, a to zejména, je-li mu více než 40 let. Po padesátce navíc již velká část populace potřebuje první brýle na čtení.

A zmíněný zelený zákal může být takzvaně tichý a škodit nenápadně – tudíž nepodceňovat!

Prozraďte také, co jste vlastně studovala a jak jste se ke své práci dostala.

Studovala jsem všeobecné lékařství na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy při Vinohradské nemocnici v Praze. Co se týká budoucího uplatnění, první roky jsem nezvažovala konkrétní obor. Měla jsem představu, kterým oborům se pravděpodobně věnovat nebudu, ale k oftalmologii mě dovedla až praxe během posledních let studia, a to především stáž na španělské oční klinice v rámci programu Erasmus.

Nyní mohu říci, že se „nevidím v jiném oboru“. Někomu se může zdát, že oftalmologie patří k „menším“ oborům, ale není to pravda. Používané metody diagnostiky a léčby se dynamicky vyvíjejí a člověk musí sledovat nejnovější trendy, aby pacientovi mohl nabídnout nejmodernější péči.

Můžete čtenářům stručně popsat svůj běžný pracovní den?

Pracuji na všeobecné a refrakční ambulanci Očního centra Praha. Věnuji se vyšetření pacientů před laserovou operací a před operací šedého zákalu. Dále do ambulance docházejí pacienti na preventivní vyšetření, s akutními obtížemi nebo odeslaní svým ošetřujícím lékařem ke konzultaci či odbornému vyšetření.

Pravidelně také máme interní semináře, kde konzultujeme složitější případy a sdílíme informace získané na odborných akcích.

Jaká je potřeba příprava předtím, než vůbec může lékař jít poprvé operovat na sál pacienta?

Základem je nejprve znalost teorie a absolvování různých kurzů. Výhoda je, že existují virtuální simulátory a různé tzv. laby, kde se danou techniku učíme a zkoušíme na umělých očích. Tedy učení určitě neprobíhá hned na „živém pacientovi“.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Nejdokonalejším fotoaparátem je lidské oko

Ani ty nejlepší fotografické přístroje zatím neumějí napodobit některé schopnosti lidského oka. To disponuje například zhruba dvacetkrát větším rozlišením (až...

Výběr článků

Načítám