Hlavní obsah

S početím budou pomáhat miniaturní roboti. Mají i léčit

Novinky, ort

Lidem majícím problémy s početím svítá nová naděje. Líné spermie by totiž v blízké budoucnosti mohli rozpohybovat miniaturní roboti. Němečtí vědci, kteří je vytvořili, jim říkají spermboti. V budoucnu by ale nová nanotechnologie mohla pomoci i s léčbou běžných onemocnění, uvedl server Nano Werk.

BEZ KOMENTÁŘE: Spermbot - naděje pro pomalé spermieVideo: American Chemical Society

 
Článek

Spermboti byli zatím testováni jen na býcích. Německým biologům se podařilo ulovit jejich spermie a jednotlivé „plavce“ vsadit do speciálních magnetických nanotrubiček. Právě na principu magnetů nová technologie funguje.

Vědci díky principu přitahování a odpuzování jednotlivých pólů dokážou spermie nasměrovat přesně tam, kam potřebují. Robotický pomocník vypadá pod mikroskopem na první pohled jako nějaký obleček, který se navlékne na spermii.

Pouhým okem jej člověk ale zpozorovat nedokáže. Je dlouhý pouze 50 mikrometrů a v průměru má méně než 8 mikrometrů. Pro lepší představu, tisíc mikrometrů odpovídá velikosti jednoho milimetru.

Možnosti jsou prakticky neomezené.
profesor Oliver Schmidt

Primárně sice spermboti mají sloužit k směrování spermií během umělého oplodnění, stejně tak ale mohou být nositeli léků, jež mají být přesně cíleny na konkrétní místo. Místo velkých dávek léků, které budou chránit při nemoci celé tělo, by byli spermboti nasměrováni pouze na postiženou oblast. A to pouze ve stopovém množství, aby se zbytečně nezatěžoval organizmus.

„Možnosti jsou prakticky neomezené,“ uvedl profesor Oliver Schmidt, který v drážďanském institutu pro nanotechnologie vedl výzkum zabývající se spermboty.

Před vědci je ještě kus práce

Nejprve je však podle něj nutné doladit všechny neduhy a zodpovědět všechny otázky. Učit se chtějí vědci i nadále na býčích spermiích. „V tuto chvíli směřujeme naše úsilí k umělému oplodnění. Místo býčích spermií bychom rádi použili lidské, ale ve výzkumu ještě nejsme ani zdaleka tak daleko,“ prohlásil Schmidt.

Zdůraznil, že v lidském těle se totiž setkáváme s úplně jinými látkami, se kterými zvířata nepřijdou do kontaktu. Ukázalo se například, že kofein dokáže tempo spermbotů zrychlit asi o 30 procent. „Teď musíme zjistit, co jim naopak škodí,“ uzavřel Schmidt.

Spermboti tak před sebou mají minimálně ještě několik dlouhých let výzkumu, ale němečtí biologové věří, že jejich vynález jednou od základů změní svět medicíny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám