Hlavní obsah

Robotka Matylda týden stopovala po republice, celá polámaná dorazila do cíle

Novinky, Kristýna Léblová, kk
Plzeň
Aktualizováno

Jaké překvapení zažívali řidiči v posledním týdnu na silnicích. První robotí stopařka Matylda byla vyslána svými strůjci z Jablonce nad Nisou do Pelhřimova. Tam dorazila ve středu odpoledne oblepena izolepou. Nemohla se ani pořádně hýbat. Celkem najela 1718 kilometrů a na své cestě se podívala i do Polska.

Robot MatyldaVideo: Novinky

 
Článek

„Svezete mě, prosím?“ žádala sladkým robotickým hlasem robotka Matylda. Nebyla ale typickou stopařkou, která postává u cesty a čeká, kdo jí zastaví. Matyldu si zájemci spíš předávali mezi sebou.

Ve středu odpoledne dorazila do Pelhřimova, cíle své cesty. "Je trochu pochroumaná, ale je způsobilá k tomu, aby byla zapsána k rekordu, protože podmínky rekordu byly splněny, elektronika Matyldy je funkční. Pochroumané má nožičky, strhané převody na některých servomotorech, kvůli tomu je její pohyblivost omezená, ale funguje," uvedl konstruktér robota Michal Seidler.

Rekord spočívá v tom, že půjde o prvního robota, který se dostal sám do plánovaného cíle.

Body po cestě

Matyldu bylo možné naučit nové věci, když si ji lidé vzali domů a připojili k počítači. Na stránkách www.robot-matylda.cz jsou ukázkové lekce, jak se o robotku postarat.

Na tričku měla Matylda adresy s místy, která měla na své cestě navštívit, i místo cílové. Pokud byl čtvereček u nějaké adresy zaškrtnutý, znamená to, že už tam byla.

Zašla i do hospody

Jedním z jejích dočasných opatrovníků byl také pan Jan Zahoř z Holýšova u Plzně. Měl ji doma na chvíli, než si ji převzal další průvodce na cestě. A zažila s ním opravdu nevšední večer.

„Bylo nám líto, když už teda máme Matyldu, aby seděla jenom doma, tak jsme ji vzali na pivo do hospody, na panáky a mezi lidi, aby s ní lidé něco zažili, a bylo to super. Vůbec bych nečekal, že se do toho člověk dokáže zamilovat za tak krátkou chvíli,“ řekl nadšeně pan Zahoř.

Foto: Vít Černý, ČTK

Humanoidní robot Matylda se svým konsktruktérem Michalem Seidlem.

Okolí podle pana Zahoře reagovalo pozitivně a přirozeně a bylo překvapením, že o projektu ví tolik lidí. Někteří se přišli podívat za Matyldou do baru i cíleně. Pobyt v hospodě Matyldu ale značně unavil, a proto bylo nutné ji dobít. „Když jsme ještě jeli autem z hospody, tak jsme ji dobíjeli, a ráno, když se rozednilo, tak jsme ji dali ven, aby se přes ten solar dobila,“ popsal Zahoř.

„Někdo se ji snažil vyndávat z autosedačky, přelámal jí nohy. Jakmile se něco ulomí, tak se to dá zalepit lepicí páskou. Myslím, že na to, že je týden venku mezi lidmi, tak je na tom ještě relativně dobře,“ zhodnotil stav Matyldy Zahoř.

Na ochranu proti krádeži měla Matylda na sobě GPS lokátor a kameru. Její polohu firma pravidelně zveřejňovala. Dobíjela se pomocí solárního panelu, ale pomoci jí lidé mohli i zásuvkou autozapalovače. Po cestách se totiž logicky unaví (vybije).

Měla u sebe i autolékárničku, která pomohla se základními opravami.

Co nejdřív do Pelhřimova

Dalším průvodcem na Matyldině cestě byl i Lukáš Čermák, který byl velmi zvědavý, jak to s Matyldou dopadne, zda je v lidech to dobro, aby ji převezli do cíle, nebo ji někdo zničí či ukradne.

Veškerý její pohyb byl zaznamenáván na facebookové stránce Robotí autostop aneb Nepropadáme panice - ručník s sebou.

Reklama

Výběr článků

Načítám