Hlavní obsah

Roboti zaženou dětskou osamělost

Právo, BBC, mcm

Jsou to jen stroje. Ale třeba pro chronicky nemocné děti, jako je Britka Zoe Johnsonová, mohou roboti znamenat něco mnohem více – příležitost k setrvání ve společnosti druhých dětí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zoe nebyla ve škole od svých dvanácti. Jak říká její matka, před čtyřmi lety zašla k doktorovi, protože „ji trochu bolelo v krku“. Pak se z toho ale vyklubala ME čili myalgická encefalomyelitida, často označovaná jako chronický únavový syndrom.

Porucha oslabuje nervový i imunitní systém a kvůli ní nechodí Zoe do školy. Učí se však dál. Dlouho jí pomáhal jen internetový učitel.

Zoe Johnsonová s robotem AV1

„Ale za ta léta zmizela její přátelství v reálném světě, protože jí není dost dobře, aby někoho viděla,“ prohlašuje matka.

Příležitost i pro seniory
Pocity samoty a izolovanosti netrpí jen chronicky nemocné děti, ale i senioři
Začínají proto vznikat i firmy, které se snaží vyvíjet zařízení i pro ně
Stroje jako ElliQ od izraelské firmy Intuition Robotics by se pro ně měly stát podnětnými, překvapujícími společníky
Pomoci jim mohou i internetové aplikace jako Komp od No Isolation

Poslední měsíce však může být Zoe aspoň ve třídě. Ne fyzicky, ale díky svému robotovi má zajištěnu „telepřítomnost“. Malý stroj AV1 vyrobený norskou firmou No Isolation sedí ve třídě a přeposílá Zoe na mobil či tablet všechno, co se při výuce děje.

Ona AV1 odpovídá, nasměruje ho tam, kam se chce dívat. Pokud se chce učitele zeptat, rozbliká se na robotí hlavě světélko. A pokud je už příliš unavená, rozsvítí se modré světlo.

Zajímavější život

„Můj život je mnohem zajímavější a vyvolává to u mne pocit, že na mne nezapomněli,“ říká Zoe. Mohla tudíž složit i pět zkoušek potřebných pro maturitu.

„Máme z toho radost, protože jí to šlo mnohem lépe, než jsme se vůbec odvažovali doufat,“ dodává matka. Teď se Zoe učí na zkoušku z dějepisu. Těší se, že to bude dělat „s přáteli, a ne jen sama doma“.

Karen Dolvaová, 27letá spoluzakladatelka společnosti No Isolation, říká, že k vývoji AV1 ji inspirovala přítelkyně, zdravotní sestra na dětském oddělení. „Zmínila se, že některé děti jsou na tom špatně a vidí jen své rodiny,“ vzpomíná.

Po robotech, kteří zajišťují dětem aspoň přítomnost ve třídě na dálku, tedy prudce roste poptávka. Kromě No Isolation je nabízejí firmy jako Ohmnilabs, Giraff Technologies, Double Robotics či Vecna.

Tržní analytik Lian Jye Su z ABI Research soudí, že trh s roboty se do pěti let zvětší o polovinu, ze 164 miliónů dolarů (přes 3,5 miliardy korun) za rok na 237 miliónů.

Není to nic levného. AV1 stojí 2200 liber (60 tisíc korun) a pronájem činí v přepočtu asi 4500 korun měsíčně. Robot Ohmniod firmy Ohmnilabs je levnější, ale i on vyjde v přepočtu asi na 33 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám