Hlavní obsah

Rektor UHK vyznamená autora monumentálních dějin východních Čech

Novinky, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nejprestižnějších výsledků vědecké práce týmu specialistů Univerzity Hradec Králové (UHK) v oblasti humanitních věd se v posledních letech stala mnohasetstránková publikace Dějiny východních Čech v pravěku a středověku (do roku 1526), jež nemá mezi knihami k historii českých regionů obdoby.

Článek

Rektor univerzity Josef Hynek se rozhodl ocenit hlavního autora knihy Františka Musila udělením Medaile rektora Univerzity Hradec Králové. Stane se tak při příležitosti promocí nových doktorů a docentů Filozofické fakulty a Fakulty informatiky a managementu UHK v pátek.

Publikace se setkala s velkým ohlasem u odborné i laické veřejnosti. Díky tomu byla kniha opětovně vydána a na knižních pultech opět se objevuje právně v těchto dnech.

Deset let práce

Kniha vznikla po deseti letech práce historiků a archeologů především z UHK. Mapuje dějiny celých východních Čech od pravěkých archeologických nálezů po celý středověk až do nástupu Habsburků.

Jedná se o kolektivní dílo, na němž se podíleli především odborníci Historického ústavu a Katedry archeologie Filozofické fakulty UHK, kunsthistorickou kapitolou přispěla i Katedra výtvarné kultury Pedagogické fakulty téže univerzity.

František Musil působí na Filozofické fakultě UHK a náleží k respektovaným českým historikům středověku, kastelologům a na slovo vzatým znalcům starších českých dějin. Je autorem knih, studií a článků k problematice dějin Čech, Kladska a Slezska, zejména pak středověké kolonizace a hradní architektury.

Reklama

Výběr článků

Načítám