Hlavní obsah

Rakovinové buňky po útoku virů vybuchují, vědci si novou léčbu pochvalují

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová léčba leukémie na virové bázi, kterou vyvinuli vědci v kanadské Ottawě, vyvolává mezi lékaři nadšení. Leukemické buňky při této terapii vybuchují jako popcorn, a daří se tak zastavit rakovinu krve, uvádí server WindsorStar.

Foto: Profimedia.cz

Leukemické buňky. Ilustrační foto

Článek

"U laboratorních myší se podařilo leukémii vyléčit v 60 procentech případů a u dalších 20 procent se jim podařilo zajistit delší život," upozornil David Conrad, spoluautor studie, která vyšla v časopise Cancer Blood. Během dvou let by nyní měly proběhnout klinické testy na lidech.

Léčba je založena na uměle upravených virových mikročásticích, které napadají výhradně leukemické buňky. Během jednoho dne po vstříknutí látky do organismu zeslabí tyto mikročástice membrány nádorů v krvi a rozpadnou se.

Terapie je podle Conrada nejen účinná, ale i bezpečná. Proto je o ni velký zájem. Virové částice, které likvidují "tekutou rakovinu" krve, mají jediný účel a zároveň nemají schopnost se množit a případně mutovat. Nemohou se proto stát hrozbou pro lidský organismus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám