Hlavní obsah

Psi mohou svým čichem rozpoznat parazity malárie, ukázala studie

– Londýn

Psi dokážou čichem rozpoznat určité druhy rakoviny, hrozící diabetické kóma a dle nové studie též parazity malárie u lidí, kteří ještě nemají příznaky nemoci. Účastníky konference v americkém New Orleansu se svými výsledky seznámili odborníci z Londýnské školy hygieny a tropického lékařství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci naučili psy rozpoznat čichem parazity malárie u afrických dětí, které měly pozitivní testy na onemocnění, ale netrpěly horečkou ani dalšími symptomy.

Výzkum se prováděl v Gambii, kde se testovalo 175 ponožek. Třicet z nich pocházelo od dětí s pozitivním nálezem, zbytek od zdravých. Psi správně určili 70 procent nakažených.

Přibývá nových případů i úmrtí

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že nových případů malárie stále přibývá. V roce 2016 jich bylo celosvětově 216 miliónů, zatímco rok předtím o pět miliónů méně. Na toto onemocnění přenášené parazity, jejichž nositeli jsou nakažení komáři, toho roku zemřelo 445 tisíc lidí. To bylo o 15 tisíc více než v roce 2015.

„Zneklidňuje nás, že se v minulých letech přestalo dařit malárii kontrolovat. Nutně k boji proti ní potřebujeme nové prostředky. Naše výsledky ukazují, že při stanovení diagnózy u lidí, u nichž chybí symptomy, ale infekci mají, mohou být psi rychlým a snadným řešením,” sdělil spoluautor studie James Logan.

Jiní biologové nicméně doufají, že by se mohlo v příštích desetiletích podařit malárii v Africe vymýtit. Pokud se tedy osvědčí způsob, jak manipulovat genetikou nebezpečných komárů rodu anofeles, aby vymřela celá populace tohoto hmyzu. [celá zpráva]

Další studie a jiné nemoci

Londýnští výzkumníci uvedli, že projekt je v začátcích a že plánují testy na početnější skupině, aby zjistili, zda psi budou schopni vyčichat přímo osoby nemocné malárií.

Malárie

Jedna z nejrozšířenějších nemocí ve světě. Vyskytuje se především v tropických a subtropických oblastech a subsaharské Africe. Způsobují ji čtyři druhy prvoka Plasmodium, který do těla člověka přenáší samičky komárů rodu Anopheles. Ty nasají krev nemocného i s prvokem a šíří ho dál.

Plasmodium se v těle nejprve dostane do jater a následně napadá červené krvinky, v nichž se dál množí. Krvinky jednou za několik dní prasknou, plasmodium se dostává do krevního oběhu a napadá další krvinky. Při "praskání“ buněk se uvolňuje toxin, který způsobuje typické příznaky jako vysoké horečky, zvracení, zimnici.

Proti nemoci se lze bránit užíváním antimalarik při cestách do rizikových oblastí. Nemocí se ročně nakazí až 500 miliónů lidí, umírají na ni především děti.

V Británii se snaží využívat mimořádné čichové schopnosti psů i při detekci jiných nemocí a tamní úřady už vydaly povolení k výcviku, který má pomoci například při diagnostice rakoviny střeva z moči.

Reklama

Související články

Smog zhoršuje poznávací schopnosti

Znečištění vzduchu má podle nového výzkumu „obrovské dopady” na poznávací schopnosti. Výzkum tak ukazuje, že nezdravý vzduch má na společnost široký vliv,...

Výběr článků

Načítám