Hlavní obsah

První čínská soukromá společnost dosáhla oběžné dráhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Společnost iSpace ve čtvrtek 25. července jako první čínská soukromá firma dokázala s raketou Hyperbola-1 dosáhnout oběžné dráhy Země. Informovala o tom agentura Reuters. O prvenství se dříve ucházely čínské soukromé společnosti LandSpace a OneSpace, které však neuspěly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety čínské soukromé firmy iSpaceVideo: Reuters

 
Článek

Dvacet metrů vysoká raketa Hyperbola-1, jejíž motory pohání pevné palivo, dokáže podle portálu Quartz do výšky 500 kilometrů nad povrch dopravit náklad o hmotnosti okolo 300 kilogramů. Při svém prvním letu nyní na orbitu vynesla sedm satelitů.

Let rakety Hyperbola-1

Raketa startovala ve čtvrtek odpoledne místního času (ráno SELČ) ze státního čínského kosmického střediska Ťiou-čchüan, které se nachází v poušti Gobi.

Na oběžné dráze ještě nebyla, ve vesmíru už ano

Společnost iSpace, která je známá také pod názvem Beijing Interstellar Glory Space Technology, byla založena v říjnu 2016. Loni v dubnu a následně v září uskutečnila dva suborbitální lety, druhý start již byl komerční, neboť nákladem byly satelity čínských společností.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety čínské soukromé firmy iSpace

Čína, která se po někdejším Sovětském svazu a po Spojených státech v roce 2003 stala třetí zemí, která dokázala vlastními silami vynést na oběžnou dráhu člověka, vyzvala v roce 2014 po vzoru USA k soukromým investicím do kosmického sektoru.

Až doteď ale žádná čínská soukromá společnost nebyla schopná s raketou dosáhnout orbity. Nynější úspěch označil Quartz za klíčový krok k tomu, aby se o zakázky na vynášení družic začaly hlásit čínské firmy.

Reklama

Související články

Čína vynesla na orbitu dva vědecké satelity

Čína v úterý úspěšně vyslala dvě družice Tchien-chuej II-01 na oběžnou dráhu. Vědecké satelity do vesmíru dopravila raketa Dlouhý pochod 4B z kosmodromu...

Číňané chtějí vybudovat laboratoř na Měsíci

Podle čínských státních médií hodlá Peking během příštích deseti let postavit výzkumnou stanici na Měsíci. Zařízení má být umístěno v blízkosti oblasti jižního...

Výběr článků

Načítám