Hlavní obsah

První Američané přišli do Evropy pět set let před Kolumbem

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První Američané se dostali do Evropy celých pět století před tím, než Kryštof Kolumbus podnikl svou výpravu, při níž objevil "Nový svět". Vyplývá to z výzkumu španělských vědců, o němž informoval server Daily Telegraph. Vědci vypátrali stopy nejméně jedné ženy, která z nového na starý kontinent přišla.

Foto: Profimedia.cz

Socha Kryštofa Kolumba ukazujícího na nově objevená místa.

Článek

Španělský univerzitní tým, jenž se zabýval zkoumáním genetického původu islandských rodin, věří, že první Američan přijel do Evropy už v 10. století, tedy celých pět set let před tím, než se v roce 1492 vydal Kolumbus na svou slavnou objevnou cestu.

Některé skandinávské mýty tvrdí, že Ameriku objevili jako první už Vikingové. Výzkum španělských vědců tuto hypotézu podporuje s tím, že tehdejší objevitelé pravděpodobně s sebou zpátky do severní Evropy přivezli i několik původních indiánů.

Výzkum španělských vědců naznačuje, že někdy kolem roku 1000 n. l. přišla do severní Evropy žena ze Severní Ameriky a nechala po sobě silný genetický otisk.

Ten vědci zjistili asi u osmi desítek Islanďanů. Po genetické stopě došli pak až ke společným předkům na jihu Islandu v blízkosti ledovce Vatnajökull okolo roku 1710.

Stopy Vikingů v Kanadě

"Vzhledem k tomu, že ostrov byl prakticky izolován od 10. století, nejpravděpodobnější hypotéza je, že tyto geny odpovídají indiánské ženě, která byla dovezena z Ameriky Vikingy někdy kolem roku 1000," tvrdí Carles Lalueza-Fox z univerzity Pompeu Fabra ve Španělsku.

O přítomnosti Vikingů na Novém kontinentu svědčí i starší objev místa s názvem L'Anse aux Meadows v kanadském Newfoundlandu. Objevitelé ze severní Evropy sem měli právě někdy v 11. století zavítat. Zůstali však pravděpodobně maximálně deset let a vesnici neobývali celoročně. Vědci na místo přišli v 60. letech minulého století.

Badatelé oznámili, že se budou dále snažit upřesnit, kdy se americké geny poprvé objevily na Islandu a budou se snažit propojit výzkum se zkoumáním ostatků zemřelých původních obyvatel v Americe.

Výzkum zveřejnilo Centrum Španělska pro vědecký výzkum a má být publikován v časopise American Journal of Physical Anthropology.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám