Hlavní obsah

Prvňáčci chodí půl roku do školy v uniformách

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škola Fr. Plamínkové v Praze na Letné je první státní základní školou, kde děti od začátku letošního školního roku nosí uniformy. Zatím jenom prvňáčci. Pokud se projekt osvědčí, obléknou je i ostatní zdejší školáci.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Prvňáci v ZŠ Fr. Plamínkové si oblékají od začátku školního roku uniformy.

Článek

„Mně se to docela líbí. Ale v pátek můžeme přijít, jak chceme, protože máme besídku,“ hlásí jeden z capartů, mezitím co ukusuje chleba se šunkou.

„Kamarádi, kteří chodí jinam, nám je nezávidí,“ kroutí hlavou holčičky. Jedna má polokošili s dlouhým rukávem, druhá s krátkým. Obě si ráno vzaly tmavé sukýnky. „Mně teda závidí,“ líčí svojí zkušenost copatá spolužačka.

Nápad zavést uniformy přišel z městské části asi před rokem a půl. „Myšlenka se mi líbila, ale většina pedagogů byla na začátku proti,“ vzpomíná ředitel Jindřich Koudela. Podle odpůrců potlačují stejnokroje individualitu, nehodí se do českého prostředí, nemají žádnou tradici, připomínají pionýrské časy. Nakonec ale učitelé kývli, stejně jako většina rodičů, jejichž souhlas byl nezbytný.

Škola původně uvažovala, že svoje svěřence oblékne do klasického saka a kravaty. „Ale zjistili jsme, že zimní a letní komplet by vyšel na 6–7 tisíc korun, což by úplně smazalo rovnou příležitost, kterou v uniformách vidíme. Rodiny ze sociálně slabého prostředí by na to neměly,“ konstatoval Koudela. Proto se hledala jiná varianta.

Nakonec použili, co děti nosí běžně, jen šaty přizpůsobili uniformám. Takže vrchní díl tvoří triko s límečkem a mikina. Kluci nosí tmavé kalhoty, v létě tříčtvrteční pod kolena, děvčata sukně nebo kalhoty. Tak to vymyslela skupina asi deseti rodičů nynějších prvňáků. Komplet zahrnuje čtyři trika s krátkým, dvě s dlouhým rukávem a jednu mikinu. Vyjde přibližně na 2000 korun. První rok náklady hradila obec, příště, pokud uniformy vydrží, je budou platit rodiče.

Zkušební doba

Tento rok je zkušební. Blíží se konec prvního pololetí a s ním první hodnocení. „Mně se to jeví hezky. Viděla jste, že děti to nosí docela rády. Tak třem čtvrtinám to nevadí, zbytek není úplně nadšený. Ale i to je úspěch, nemůžu nikdy přesvědčit všechny, aby to nosily rády,“ poznamenal ředitel.

Pokud se tedy uniformy budou líbit, objeví se i v ostatních třídách. „Je-li uniforma symbolem příslušnosti k nějaké škole, na kterou jsou hrdí, pak je to dobrá věc. Ale pokud jde jen o snahu zamezit, aby se jedni vytahovali nad druhými, že mají lepší šaty, myslím, že to k ničemu nepovede, to lze hravě dohnat jinými věcmi,“ varuje psycholog Karel Humhal.

Praha 7 čeká na vyhodnocení prvního roku. Potom se rozhodne, zda osloví i další školy na svém území, reagoval mluvčí holešovické radnice Martin Vokuš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám