Hlavní obsah

Průzkum: Obchodníci odebírají staré spotřebiče ochotněji, než stanoví zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští prodejci plní svoji zákonnou povinnost a odebírají od zákazníků staré elektrospotřebiče. Vyplývá to z průzkumu Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) a společnosti Asekol, který byl proveden ve 133 prodejnách a obstálo v něm 99 procent obchodníků.

Článek

Podle zákona o odpadech prodejci musejí odebrat vysloužilé elektrozařízení, pokud si zákazník v prodejně zakoupí spotřebič stejného typu, nebo mohou spotřebitele případně odkázat na nejbližší sběrný dvůr. Průzkum zjistil, že většina obchodníků je ještě ochotnějších.

Světlana Rysková z SOS řekla, že pozitivní výsledky průzkumu jeho organizátory překvapily. „Zákon dodržuje 99,1 procenta prodejců. Přes 60 procent respondentů bylo ochotno od našich terénních pracovníků převzít spotřebič k recyklaci bez jakýchkoliv podmínek, třetina souhlasila s odběrem kus za kus a jenom 4,5 procenta prodejců zákazníka poslalo na nejbližší sběrný dvůr,“ uvedla Rysková, podle které tak spotřebitelé mohou bez problémů odevzdat staré elektrospotřebiče k recyklaci.

Výrobci a dovozci mají od srpna 2005 povinnost zajistit zpětný odběr, zpracování a odstranění starých elektrospotřebičů. Náklady má pokrýt recyklační poplatek, který je uveden odděleně od ceny zakoupeného výrobku a slouží na likvidaci zboží vyrobeného do předloňského 13. srpna. Navíc musejí výrobci a dovozci do ceny nových spotřebičů vyrobených po tomto datu zahrnout i náklady na jejich budoucí likvidaci.

Sběr a likvidaci starého elektroodpadu uvedeného na trhu do roku 2005 mají na starost kolektivní systémy, kterých je v Česku zapsáno šest - Asekol, Elektrowin, Retela, Ekolamp, OFO-recykling a Rema. Pro každou z deseti stanovených skupin elektrozařízení může být jen jeden kolektivní systém.

Reklama

Výběr článků

Načítám