Hlavní obsah

Proxima Centauri b je oficiálně nám nejbližší exoplanetou

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní tým badatelů pod vedením Ženevské univerzity ve Švýcarsku potvrdil existenci exoplanety (planety mimo Sluneční soustavu) Proxima Centauri b, která obíhá v obyvatelné zóně hvězdy Proximy Centauri. Tato hvězda se nachází nejblíže našemu solárnímu systému, zhruba 4,24 světelných let daleko v souhvězdí Kentaura.

Proxima Centauri b je oficiálně jebližžší exoplanetou k naší Sluneční soustavěVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Přítomnost planety vědci dokázali pomocí spektrografu nové generace ESPRESSO umístěnému na observatoři v Chile, píše v květnu vydaný odborný článek v časopise Astronomy and Astrophysics. Jedná se tak o další a podle agentury Reuters oficiální potvrzení vesmírného tělesa, které bylo poprvé odhaleno v roce 2016.

Pozorování ukázala, že Proxima Centauri b má 1,17krát větší hmotnost než Země a oběhne kolem své hvězdy za 11,2 dne.

Extrémní rozdíly v povrchových teplotách

Proxima b dostává ze své hvězdy podobnou energii jako my od Slunce, a proto by na ní teoreticky mohl existovat život. Jenže „slunce“ této exoplanety je aktivním červeným trpaslíkem, a na ni tak dopadá 400krát více rentgenových paprsků než na Zemi, připomíná Reuters.

Podle Václava Glose z Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně navíc obecně prostředí na planetách v obyvatelných zónách kolem červených trpaslíků bohužel životu moc nakloněná nejsou.

Pokud život na Proximě Centauri b existuje, tak bude nejspíše pod povrchem a v oblastech mezi rozpálenou stranou přikloněnou ke hvězdě a zmrzlou odvrácenou stranou.
Václav Glos, Masarykova univerzita

„Červení trpaslíci jsou hvězdy s velmi malým zářivým výkonem, a tak planeta musí být velmi blízko, aby na ní mohla existovat voda v kapalném skupenství. Tento fakt v kombinaci s eruptivní povahou červených trpaslíků přináší velmi nepřátelské prostředí, které by ‚odfouklo' hustou atmosféru potřebnou k životu, jak ho známe,“ vysvětlil Glos pro Novinky.

Další obtíží může podle něj být tzv. vázaná rotace, ke které u tak blízce obíhajících těles dochází. „Planeta má s největší pravděpodobností jednu polovinu stále natočenou ke své mateřské hvězdě, což způsobuje extrémní rozdíly teplot na přivrácené a odvrácené straně. Pokud tedy život na Proximě Centauri b existuje, tak bude nejspíše pod povrchem a v oblastech mezi rozpálenou stranou přikloněnou ke hvězdě a zmrzlou odvrácenou stranou,“ dodal.

Astronomové mají kandidáta na druhou planetu u nejbližší hvězdy Proxima Centauri

Věda a školy

Astronomové od letošního roku již mají i kandidáta na druhou planetu u nám nejbližší hvězdy Proxima Centauri, a to extrémně chladný svět Proxima c.

Reklama

Související články

Vědci poprvé zachytili zrod planety

Pozorování teleskopem ESO/VLT na chilské observatoři Paranal odhalila známky zrodu planetárního systému, oznámila organizace Evropská jižní observatoř (ESO),...

Výběr článků

Načítám