Hlavní obsah

Projekt Bioškoly má usnadnit distribuci biopotravin do škol

Distribuci biopotravin do školních jídelen má usnadnit projekt Bioškoly, potraviny bude do minimálně 20 škol ve čtyřech krajích dodávat nejméně 20 českých bioproducentů.

Článek

Projekt  představili zástupci společnosti Country Life a ministerstva zemědělství, podle jehož požadavku mají mít v příštím školním roce zapojené školy na jídelníčku alespoň desetiprocentní podíl biopotravin.

"Aktivity by měly začít od jara," uvedl ředitel Country Life Otakar Jiránek. Projekt firmy zvítězil ve výběrovém řízení ministerstva, v rámci projektu vznikne modelový distribuční řetězec, který školám usnadní přímý odběr biopotravin. Jeho součástí budou informační akce, kurzy vaření z biopotravin či exkurze na ekofarmách. Zájem dodávat své produkty do škol již podle Jiránka projevilo kolem čtyř desítek dodavatelů, do projektu se chce zapojit již zhruba 60 škol.

6,5 miliónu na propagaci

Ministerstvo během necelých tří let podpoří propagaci bioproduktů ve školách 6,5 milióny korun. Podle náměstka ministra zemědělství pro životní prostředí, výzkum a vzdělávání Jiřího Urbana chce stát podobnými projekty mimo jiné přispět ke zvýšení produkce českých biopotravin.

Výroba biopotravin v Česku je stále malá, přestože neustále roste a ekologicky v tuzemsku hospodaří zemědělci již na téměř desetině zemědělské půdy. Biopotraviny se na celkové spotřebě potravin podílejí necelým jedním procentem, více než polovina z nich navíc pochází ze zahraničí. Většímu rozšíření biopotravin brání podle odborníků zejména jejich cena, která je v porovnání s konvenčními potravinami výrazně vyšší.

Odbyt pro lokální producenty

"Zvyšováním informovanosti učitelů, personálu školních jídelen i rodičů se upevní jejich vztahy k biorolníkům, což je nesmírně důležité pro rozvoj ekozemědělství v místě," uvedl Urban. "Takové vztahy mohou vyústit ve vznik nových odbytových míst pro lokální bioprodukci a mohou ji dokonce iniciovat," dodal.

Ruku v ruce s růstem poptávky po biopotravinách v Česku roste také počet ekologicky hospodařících zemědělců. Počet biofarem podle údajů ministerstva zemědělství ke konci loňského prvního pololetí vzrostl téměř o polovinu na 2586, o rok dříve ekologicky hospodařilo 1766 zemědělců. Ke konci loňského června se meziročně zvýšil i počet registrovaných výrobců biopotravin ze 375 na 429.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám