Hlavní obsah

Pro vzdělání si museli dojít až do kriminálu

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nadsázkou by se o nich dalo říct, že pro vzdělání si museli dojít až do kriminálu. Řeč je o zhruba stovce odsouzených z věznice ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku. Ti docházejí na vyučování nebo praktickou výuku v dílnách v rámci školského vzdělávacího střediska, které mají přímo v areálu věznice.

Foto: Michael Polák, Právo

V rámci výuky v dílnách se vězni učí pracovat s frézami a soustruhy.

Článek

„Hlavním impulzem, proč jsem se rozhodl jít do vězeňského učňáku, bylo to, abych začal se sebou něco dělat. Není to totiž vůbec jednoduché být zavřený a nedělat nic,“ řekl dvaatřicetiletý odsouzený Antonín Hoffinger.

Další příklad vzdělávání ve vězení
Příbramská věznice chce mít vlastní učiliště

Jak vězeň dodal, chtěl udělat i něco pro své možnosti, až bude venku. „Učím se teď něco, co bych potom mohl využít,“ uvedl.

Naučit se 3D modelování

Ve strážském školském středisku už absolvoval základní vzdělávací kurz a v rámci nástavby se teď učí 3D modelování.

„Učíme se projektovat různé mechanismy, jako jsou převodovky nebo diferenciál,“ popsal Hoffinger.

Jsou to všechno kurzy související s oborem obráběč kovů, na který se zaměřujeme.
Jindřich Krous, vedoucí školského střediska

Středisko v areálu věznice funguje od roku 2015. Nyní má jednu třídu učebního oboru zakončeného výučním listem, jednu třídu jednoročního zámečnického kurzu a jednu třídu technického kurzu 3D tisk a CNC obrábění.

„Jsou to všechno kurzy související s oborem obráběč kovů, na který se zaměřujeme,“ řekl vedoucí školského střediska Jindřich Krous.

V praktických hodinách v dílnách pracují odsouzení s frézami či soustruhy. „Učí se tu všechno, co musí soustružník umět,“ sdělil učitel dílen Milan Pechoušek.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám