Hlavní obsah

Přilétá nejstarší známý roj meteorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těchto dnech a především ve druhé polovině příštího týdne mohou lidé spatřit na nebi meteorický roj Lyridy, úkaz vyvrcholí v pátek 22. dubna. Podmínky pro pozorování budou letos v době maxima „relativně dobré“, jak uvedl astrofotograf a popularizátor astronomie Petr Horálek. Po 20. dubnu nastane také období nejlepší letošní viditelnosti planety Merkur.

Foto: Petr Horálek

Meteorický roj Lyrid v roce 2020 nad Sečskou přehradou

Článek

Lyridy bývají aktivní a pozorovatelné zejména mezi 16. a 25. dubnem, nicméně celé období jejich aktivity podle celosvětové organizace International Meteor Organization (IMO), která vychází z nejnovějších korekci provedených z předchozích let, trvá o něco déle: od 14. do 30. dubna.

Při předpokládaném hraničním počtu 18 meteorů za hodinu se sice nelze těšit na výraznou podívanou, ale i pár meteorů zahlédnutých na jarním nebi bude stát za to

Mezi 14. a 30. dubnem tedy Země prolétá meziplanetárním proudem drobných prachových částic uvolněných v minulých staletích z jádra komety Thatcher.

Od padajících hvězd po zatmění Slunce. Rok 2022 slibuje působivá nebeská představení

Věda a školy

„Obecně jsou Lyridy velmi ‚ploché', je těžké určit přesně, kdy začínají a kdy končí,“ poznamenal na dotaz Novinek Horálek, který působí ve Fyzikálním ústavu Slezské univerzity v Opavě.

„Maximum Lyrid každopádně nastává 22. dubna ve 21 hodin SELČ, přičemž Měsíc bude ve fázi krátce před poslední čtvrtí. Pozorovací podmínky budou tedy ještě relativně dobré,“ shrnul.

Foto: Hvězdárna a planetárium Brno & Sedmikrásky on-line

Vizualizace roje Lyridy nad ránem 23. dubna

Místo, odkud meteory zdánlivě vylétají, tzv. radiant, je v souhvězdí Lyry, podle kterého roj také získal své jméno.

„Radiant roje se dostává nad severovýchodní obzor až před 21. hodinou a v průběhu noci stoupá do výšky přesahující 60° před svítáním. Proto je vhodné i přes svit Měsíce pozorování směrovat do druhé poloviny noci z 22. na 23. dubna, tedy z pátku na sobotu,“ doporučil astronom.

Podotkl rovněž, že při předpokládaném hraničním počtu 18 meteorů za hodinu se sice nelze těšit na výraznou podívanou, ale i pár meteorů zahlédnutých na jarním nebi podle něj „bude stát za to“. Lidé by je měli vyhlížet z přírody, nejlépe z hor a daleko od světelného znečištění.

Astronomové změřili největší kometu. Její jádro má 130 kilometrů

Věda a školy

Lyridy jsou způsobené zánikem ledoprachových částic uvolněných z jádra komety C/1861 G1 (Thatcher). První zprávy o Lyridách pocházejí z roku 1863, kdy si roj astronomové spojili právě s touto kometou. Návrat komety v roce 1861 a následné mimořádné zvýšení aktivity roje vedly tehdejší astronomy k pátrání po dalších pozorováních úkazu v minulosti. Zjistili, že velmi výrazné byly Lyridy v roce 1803.

Nejranější pozorování pochází z roku 687 př. n. l. v Číně. To činí z Lyrid nejdéle zaznamenaný roj v dějinách.

Vrcholil meteorický roj Perseidy. Podívejte se na videa od astronomů

Věda a školy

Kometa, s níž je roj spojen, se ke Slunci vrací přibližně jednou za více než 400 let, znovu ji uvidí až lidé žijící asi v roce 2283. „Další návrat bude narušen gravitačními vlivy velkých planet, uvádí se tak rok 2283 +- 5 let,“ doplnil Horálek pro Novinky.

Meteorický roj je jev, při kterém proud částic meziplanetárního prachu (meteoroidů) křižuje zemskou dráhu. Tyto částice se poté při průletu zemskou atmosférou třou o molekuly vzduchu, postupně se vypařují a vytvářejí za sebou zářící stopu. Vznikají záblesky, které se odborně nazývají meteory, lidově „padající hvězdy“ či „létavice“.

Merkur u hvězdokupy

„Duben také nabídne jeden z nejlepších pohledů k planetě Merkur. Ta se bude nacházet v nejvýraznější východní elongaci se Sluncem, tedy úhlově nejdále od Slunce, 29. dubna,“ sdělil dále Horálek.

Dodal, že lidé planetu najdou po soumraku velmi vysoko nad obzorem v souhvězdí Býka, navíc ve společnosti krásné otevřené hvězdokupy Plejády.

Foto: P. Horálek/FÚ v Opavě/Stellarium

Výhled k planetě Merkur u hvězdokupy Plejády 29. dubna 2022 nízko nad západo-severozápadním obzorem. Nedaleko také uvidíme hvězdokupu Hyády (ve tvaru písmena „V“) s jasnou načervenalou hvězdou Alderbaran.

„Nejtěsnější průchod planety před hvězdokupou se odehraje mezi 28. a 30. dubnem, vyhlížet je třeba z místa s naprosto odkrytým západo-severozápadním obzorem od 21:10 SELČ. Merkur bude vidět očima,“ pokračoval.

Po kolizi dvou objektů se u mladé hvězdy objevil obrovský oblak prachu

Věda a školy

Podle Astronomického ústavu Akademie věd ČR bude Merkur dobře viditelný zhruba od 20. dubna do 5. května. Mezi 24. a 28. dubnem lidé podle ústavu na ranní obloze spatří též seskupení Saturnu, Marsu, Venuše a Jupiteru, v jejichž blízkosti se bude promítat Měsíc po poslední čtvrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám