Hlavní obsah

Pražské vysoké školy by mohly od EU dostat až tři miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražské vysoké školy by mohly na své vědeckovýzkumné projekty dostat z evropských strukturálních fondů až tři miliardy korun. Je to poprvé, kdy peníze z těchto fondů půjdou právě do vysokých škol v Praze. Informoval o tom v pátek Radek Melichar z ministerstva školství.

Článek

Evropská komise dala souhlas k tomu, aby se uskutečnily projekty financované z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace v rámci hlavního města Prahy.

Ministerstvo školství k tomu obdrží podle Melichara příští týden oficiální dopis z Bruselu.

"Můžeme potvrdit, že Evropská komise přijala argumentaci MŠMT a souhlasí s podporou projektů pražských vysokých škol z OP VaVpI. Oficiální dopis z Bruselu, včetně specifikace podmínek podpory těchto projektů očekáváme v příštím týdnu," řekl náměstek ministra školství zodpovědný za řízení evropských fondů Michal Zaorálek.

V rámci tohoto operačního programu pro období 2007 až 2013 dosud nebylo možné podle Melichara podporovat výzkum a vývoj na pražských vysokých školách. Pravidlem Evropské unie je financovat z Evropského fondu pro regionální rozvoj pouze projekty v regionech, kde je HDP na obyvatele nižší než 75 procent průměru EU. Hlavní město mezi tyto regiony jako jediná oblast ČR nepatří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám