Hlavní obsah

Pradávný meteorit rozmetal sklo po Zemi

Před téměř osmi sty tisíci lety dopadl na dnešní Laos velký meteorit, který rozhodil po jihu Asie, po Austrálii a po Antarktidě tzv. tektity, kousky přírodního skla vzniklé při nárazu. Ve sborníku Americké národní akademie věd to oznámil mezinárodní tým vědců.

Foto: Profimedia.cz

Tektit na ilustračním snímku

Článek

Geologové už dříve zjistili, že asi před 790 tisíci lety zasáhl Zemi původní asteroid, který při nárazu roztavil pozemský materiál, který se tak proměnil v přírodní sklo.

Náraz toto sklo zároveň rozmetal po velké části Země, protože tektity podobného složení se nalezly v oblastech zahrnujících asi desetinu povrchu naší planety.

Foto: Profimedia.cz

Náhorní plošina Bolaven v Laosu, kde se může nacházet pradávný kráter.

Dosud se ale nevědělo, kam přesně meteorit dopadl. Kráter nebyl nalezen ani přes intenzivní pátrání v posledních desetiletích.

„To naznačuje, že zmizel buď následkem eroze, či v důsledku překrytí (jiným materiálem),“ soudí nyní tým vědců vedený Kerrym Siehem ze singapurské observatoře. Podle nich se kráter vzniklý při nárazu nachází dnes pod vrstvou sopečné horniny na laoské náhorní plošině Bolaven.

Sluneční soustavou skutečně uhání cizí kometa. Polští vědci určili, odkud může pocházet

Věda a školy

Na plošině se nachází velké pole pokryté čedičem, který vznikl při sopečné činnosti. Siehův tým se odvolává na to, že některé horniny na náhorní plošině se geochemicky shodují s nalezenými tektity. Podle analýz překryla láva tuto oblast až po nárazu meteoritu.

Takzvané gravitační anomálie odhalené v oblasti Bolavenu navíc naznačují, že se tam nachází kráter o délce sedmnáct a šířce třináct kilometrů.

Další náraz v Americe

Už před několika lety zjistil tým německého geofyzika Maria Trieloffa, že kromě meteoritu v jižní Asii dopadlo v přibližně stejné době další vesmírné těleso někde v oblasti Severní Ameriky. Ukázal to průzkum tektitů nalezených v Kanadě a ve středoamerickém státě Belize.

Rozdílné chemické složení tohoto přírodního skla prokazuje, že nemohlo vzniknout při nárazu vesmírného tělesa na laoskou plošinu Bolaven.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám