Hlavní obsah

Pomohou kapely předvídat zemětřesení?

Právo, jpl

Od roku 1890 slaví kalifornské město Pasadena Nový rok velkolepým Průvodem růží. Letos si tradiční přehlídku nenechalo ujít dvacet pochodových kapel, čtyřicet květinami bohatě vyzdobených alegorických vozů a více než 450 koní. Jen málokdo z účastníků slavnosti tušil, že se jim doslova pod nohama odehrává vědecký výzkum.

Foto: Profimedia.cz

Pochod růží v Pasadeně

Článek

Pod Coloradským bulvárem, kterým procházel početný průvod, vedou kabely z optického vlákna. I když se jedná o nejmodernější způsob přenosu dat, v Pasadeně je nevyužívají. Kabely dlouhé 37 kilometrů proto použili experti z Kalifornského technologického institutu (CalTech), kteří ve městě a okolí měřili intenzitu zemětřesení a mapovali podzemní infrastrukturu.

Vibrace v blízkosti kabelu nepatrně ohýbají laserový paprsek, který jím prochází, čímž se vzdálenost, kterou světlo urazí, zvětšuje či zmenšuje. Telekomunikační systémy s popsanou situací dopředu počítají a podobné chyby pro ně představují běžný šum, který odfiltrují.

Dokonalá kalibrace

Právě ze šumu by ale vědci mohli zjistit příchod zemětřesení, které se nejdříve projevuje rychlejšími a velmi slabými seismickými vlnami, jež ale citlivá optika dokáže zachytit. Může tak varovat, že je jen otázkou času, kdy přijdou pomalejší a současně mnohem silnější záchvěvy.

Island je na pozoru, ostrov zažívá sérii zemětřesení

Evropa

Oba kabely jsou tenčí než lidský vlas. V Pasadeně měřili, jak se pod vahou pochodujících posouvá zem, a to s přesností několika nanometrů (miliardtin metru).

„Průvod růží je dobře řízený, ve městě se kromě něj doprava zcela zastaví a všichni se pohybují jedním směrem a téměř neměnnou rychlostí. Poskytlo nám to ojedinělou příležitost kalibrovat celou měřicí síť,“ vysvětlil v časopise Science seismolog Žong-­wen Žan.

„Získané údaje by jinak shromažďovalo 30 tisíc čidel citlivých na zemské otřesy. Přitom Pasadena jich má jen jedenáct. Navíc kabely nebylo pro náš výzkum nutné nijak upravovat,“ dodal Žan.

Reklama

Výběr článků

Načítám