Hlavní obsah

Polovina studentů si špatně zvolí vysokou školu

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze statistik vyplývá, že až polovina maturantů si vybere špatný studijní obor a studium na vysoké škole nedokončí. Stát tím přichází o miliardy.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Stát na každého vysokoškoláka vydává zhruba 61 500 Kč ročně. Pokud student školu nedokončí, jsou to zbytečně vyhozené peníze. V případě, že předčasně odejde polovina studentů, může stát takto přijít o miliardy korun,“ vypočítává Adam Blišťan, zakladatel nového univerzitního portálu Facult, který chce pomáhat studentům s výběrem vhodné vysoké školy.

Nedostatečná informovanost

Důvodů, proč tolik studentů odchází předčasně, je hned několik. Tím hlavním je však skutečnost, že maturanti nemají o vysokých školách dostatek informací a rozhodují se často impulzivně. Školy naopak mnohdy slibují víc, než mohou splnit.

Pokud je jediným kritériem při výběru školy fakt, že bere zájemce bez přijímacích zkoušek, tak je to špatně
Adam Blišťan

Z průzkumu na studijním portálu Primát, který vyplnilo přes 1000 vysokoškolských studentů, vyplývá, že až 80 procent z nich bylo po nástupu do prvního ročníku nepříjemně překvapeno – nejčastěji studijním systémem, náročností studia a přístupem učitelů.

„Chceme, aby studenti věděli, do čeho jdou, aby měli relevantní informace dřív, než přijdou na první přednášku. Pokud je jediným kritériem při výběru školy fakt, že bere zájemce bez přijímacích zkoušek, tak je to špatně. Takový student pak nemá zájem o studium samotné a je větší pravděpodobnost, že odejde předčasně,“ zdůrazňuje Blišťan.

Vysoké školy se podle něj v posledních letech potýkají s nedostatkem studentů. [celá zpráva]

Ubývá studentů VŠ i maturantů

Od roku 2009 pravidelně ubývá maturantů, v roce 2016 se pokles zastavil, ale ještě několik dalších let bude jejich počet stagnovat. Proto je pro školy důležité, aby si své studenty dokázaly udržet, a s tím samozřejmě souvisí nábor vhodných studentů, kteří budou mít předpoklady studium dokončit.

„Našim cílem je přinést do procesu rozhodování o výběru studijního oboru technologie tohoto století. Informace z propagačního letáku nestačí. Důležité je poznat, jaká atmosféra na škole panuje, s jakými lidmi se studenti budou potkávat a kde mohou najít po ukončení studia uplatnění. Tyto informace dokážeme díky internetu zprostředkovat každému studentovi v ČR,“ vysvětluje Blišťan smysl nového portálu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám