Hlavní obsah

Nastalo částečné zatmění Slunce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud to počasí dovolilo, ve čtvrtek kolem poledne se lidé mohli kochat jediným z našeho území pozorovatelným zatměním Slunce v letošním roce. Měsíc vstupil do cesty slunečním paprskům, čímž nastalo tzv. prstencové zatmění Slunce, které se však v našich zeměpisných šířkách dalo sledovat jen jako částečné. Zatmění nad Českem už skončilo, mohou ho ale stále pozorovat lidé v jiných částech planety.

Částečné zatmění Slunce bylo možné pozorovat i v ČRVideo: Novinky

 
Článek

První kontakt měsíčního kotouče se slunečním diskem byl z tuzemska pozorovatelný přibližně v 11 hodin a 44 minut.

S přibývajícím časem bylo zatmění výraznější, přičemž maximum úkazu, kdy Měsíc zakrýval průměrně asi 17 procent Slunce, nastalo zhruba ve 12:39 SELČ. Se slunečním kotoučem se pak Měsíc rozloučil zhruba ve 13:36.

Foto: Planetum

Schematický průběh zatmění pro 50° severní šířky a 15° východní délky. Časy jsou uvedeny v SELČ.

Jak upozorňuje Hvězdárna a planetárium hlavního města Prahy, tak uvedené časy platily pro 50° severní šířky a 15° východní délky. Jde o tzv. astronomický střed, který se nachází kousek od Kouřimi na Kolínsku. Časy pro ostatní místa Česka se o několik minut liší.

Záznam: Prstencové zatmění SlunceVideo: TIMEANDDATE.COM, Reuters

Slunce mimořádně vysoko nad obzorem

„Na území Česka a také Slovenska bylo zatmění viditelné okolo poledne ve výšce přes 60° nad obzorem. Při největším zákrytu Měsíc zakrýval až 19 procent slunečního disku, a to na severozápadě Čech. Šlo o nejvýše položené sluneční zatmění nad obzorem u nás do 5. června 2179,“ sdělil Novinkám fotograf a popularizátor astronomie Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě.

Foto: P. Horálek/FÚ v Opavě/Stellarium

Průběh zatmění Slunce 10. června 2021 ze střední Evropy

Podle Evy Markové, předsedkyně Sluneční sekce České astronomické společnosti, se navíc po šesti letech jednalo o první zatmění ze série sedmi částečných slunečních zatmění, která budeme moci vidět mezi lety 2021 až 2030.

V části světa prstencové

Podle tiskové zprávy pražského planetária je aktuální zatmění viditelné jako prstencové „z pozorovatelsky nepříliš přívětivých oblastí táhnoucích se od severní Kanady přes Grónsko a polární oblasti až k nejsevernějším částem Sibiře“.

Foto: Profimedia.cz

Ukázka, jak může vypadat prstencové zatmění Slunce.

Jako částečné zatmění je pozorovatelné z velké části Evropy, severní poloviny Asie a z oblastí ležících v severozápadní části Atlantiku.

Foto: Michael Zeiler

Pás prstencového zatmění Slunce 10. června 2021 a oblast viditelnosti částečného zatmění (časy uvedené v UTC, tj. k našemu času nutné přičíst 2 hodiny).

K zatmění Slunce dochází, když Měsíc ve fázi novu prochází mezi Sluncem a Zemí, přičemž úplně nebo částečně zakryje pozemskému pozorovateli výhled na sluneční kotouč. V případě úplného zatmění je Slunce Měsícem zakryto zcela, v případě prstencového a částečného zatmění luna zakrývá pouze část slunečního disku.
Méně obvyklé prstencové zatmění je možné pozorovat tehdy, když je Měsíc na své výstředné dráze dál od naší planety a pozorovateli se tedy jeví úhlově menší než Slunce.
Zdroj: Planetum

Pozor na oči

Podmínkou k pozorování úkazu bylo samozřejmě příznivé počasí. Úkaz bylo možné pozorovat i pouhýma očima, ale pouze se speciálními brýlemi či skrze svářečský filtr nejméně stupně 13, jelikož bez použití vhodných ochranných pomůcek se můžeme vystavovat nebezpečí vážného a trvalého poškození zraku.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Dnešní částečné zatmění Slunce v New Yorku

„Můžete jej pozorovat i malým dalekohledem, ale pak je nutné použít před objektiv náležitý filtr, nikdy se nedívejte na Slunce do dalekohledu přímo,“ dodala astronomka Marková.

Svět pozoroval zatmění Měsíce, „krvavý superúplněk“

Věda a školy

Nejbližší úplné zatmění Slunce pozorovatelné u nás podle ní proběhne až 7. října 2135, kdy by mělo být vidět, pokud bude dobré počasí, v Ústí nad Labem, Liberci, Hradci Králové, Olomouci nebo v Ostravě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám