Hlavní obsah

Pocit moci na tělo působí stejně jako kokain

Novinky, Jakub Kynčl

Více než jedno století poté, co historik John Emerich Edward Dalberg-Acton pronesl větu: "Moc korumpuje a absolutní moc korumpuje absolutně," potvrdili jeho slova vědci. Tvrdí, že tento citát je biologicky pravdivý.

Foto: Profimedia.cz

Pocit moci člověka mění.

Článek

Vědci zjistili, že pocit moci má na mozek člověka podobný efekt jako kokain. Zvyšuje hladinu testosteronu a jeho vedlejšího produktu 3α-Androstanediolu jak u mužů, tak i u žen. To vede ke zvýšené hladině chemické látky dopaminu, která hraje roli v mozkovém mechanismu předvídání odměny. Tento pocit může být pro člověka vysoce návykový.

Kokain funguje velmi podobně. Mezi jeho efekty se řadí zvýšená ostražitost, sebejistota, energie a pocit pohody či euforie. Stejně tak ale způsobuje i pocity úzkosti, paranoiu a vnitřní neklid. Podobně jako kokain, i pocit moci má negativní efekty. Pokud totiž mozek produkuje příliš vysoké množství dopaminu, dostavují se právě spíše negativní efekty jako podrážděnost, arogance a neklid.

Tvrzení lékaře Iana Robertsona by tak mohlo přiblížit impulzivní chování některých vlivných lidí.

"Paviáni, kteří jsou nízko v dominanční hierarchii, mají také nižší hladinu dopaminu v klíčových částech mozku. Jakmile jsou ale v rámci skupiny "povýšeni", hladina dopaminu příslušně vzroste. Kvůli tomu se stanou více agresivní a sexuálně aktivní. U lidí nastanou podobné změny ve chvíli, kdy dostanou do rukou určitou moc," uvedl Robertson a dodal, že v případě přeřazení na nižší pozici se úroveň dopaminu opět sníží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám