Hlavní obsah

Písek na Marsu je podobný tomu na Havaji

Vědci z amerického úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) analyzovali vzorky půdy, kterou na Marsu odebrala sonda Curiosity. Zjistili, že je podobný písku, který se nachází na Havajských ostrovech. Výsledky zveřejnili v úterý.

Foto: Profimedia.cz

Povrch Marsu

Článek

Písečná půda na Marsu, kterou vědci označili spíše za oranžovou než za rudou, je tvořena malými krystaly látek, které se na Zemi vyskytují v půdě sopečného původu.

"Teď víme, že povrch je podobný čediči," řekl mineralog univerzity v Indianě David Blish. Půda obsahuje živec, olivín, pyroxeny. Blish uvedl, že většina půdy není krystalického původu a tvoří ji sopečné sklo, hornina, která se na povrch "vyleje" při sopečné činnosti.

Vozítko odebralo vzorky na čtyřech místech a zkoumalo je pomocí přístrojů ale i rentgenovým zářením. Přístroj, který vzorky analyzuje je součástí vozítka a není větší než krabice od bot.

Vědci upozornili, že šlo o první použití rentgenového záření mimo povrch Země.

Reklama

Související články

Kus Marsu na prodej! Cena: 5 000 000 Kč

Měsíc už není v módě. Zatímco před lety byly prodejním hitem luxusní hodinky s měsíčním prachem, nyní je zájem o kousek jiného vesmírného objektu. Do prodeje...

Výběr článků

Načítám