Hlavní obsah

Orangutani si oblíbili iPady

Novinky, pro

Orangutani si, podobně jako někteří lidé, oblíbili tablet iPad. Dva z orangutanů v zoo v americkém Milwaukee si s iPadem hrají několikrát týdně, mají své oblíbené aplikace a hry.

Článek

Zatím ale vše probíhá pod dozorem, protože se chovatelé obávají, aby se některý z lidoopů při hraní nerozrušil a tablet nerozlomil vejpůl.

„Jednou z největších překážek, kterým čelíme, je obrovská síla orangutanů. Dokážou přelomit iPad stejně lehce, jako lidé papírový kartón,“ řekl chovatel Richard Zimmerman. Předtím, než budou moci orangutani iPady volně používat, je tedy podle něho třeba vymyslet odolný obal.

Začalo to jako aprílový žert 

Vše začalo jako aprílový žert. „Jeden známý mého známého, který je chovatel goril, žertoval, že jim dá iPad. Já jsem si ale řekl: Proč ne? Vzal jsem svůj starý iPad a s orangutany s ním trávím třikrát až čtyřikrát týdně 20 minut,“ řekl další ze zaměstnanců zoo Scott Engel.

Dvojici orangutanů podle serveru msnbc.com nejprve ukazoval iPad přes sklo a aktivoval přední kameru, takže se orangutani mohli na displeji vidět jako v zrcadle.

Když si lidoopi na iPad zvykli, přinesli jej chovatelé ke kleci, kde si na něj mohli orangutani skrz mříže sáhnout.

Mají rádi hry a videa 

Každý z orangutanů má své oblíbené aplikace, například DrawFree, kdy mohou prstem kreslit na displeji, sledují televizní pořady a zkusili i hry jako iFishPond nebo Flick Kick Football.

Zájem projevili také o videa. „Pouštíme jim videa, na nichž jsou oni sami, orangutani ve volné přírodě a videa dalších zvířat ze zoo. Vypadá to, že to skutečně přitahuje jejich pozornost. Myslím, že orangutanka MJ má v oblibě Davida Attenborougha. Kdykoli se objeví, rozsvítí se jí oči a soustředěně se dívá,“ řekl Engel. Hraní s iPadem je podle něj pro tyto vysoce inteligentní zvířata dobré hlavně pro to, že pomáhá zahánět nudu v zoo.

Lidé si budou s orangutany hrát online 

Zimmerman doufá, že se program podaří brzy rozšířit do dalších zoo v USA. „Druhou fází programu je umožnit orangutanům interakci a vzájemnou komunikaci. V podstatě jde o to, že na iPadu zjistí, který z nich je také online a budou je kontaktovat,“ uvedl.

Podle něho je nejen možné, aby orangutani hráli online hry s orangutany z jiných zoo, ale také to, že si návštěvníci zoo stáhnou stejné aplikace a budou moci s orangutany hrát hry na svých iPadech a iPhonech.

Reklama

Výběr článků

Načítám