Hlavní obsah

Optimisté mají větší šance dožít se vyššího věku

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří se dívají na život pozitivně, žijí déle. A mají také větší šanci dožít se 85 let či vyššího věku. Podle deníku The Guardian to tvrdí studie, která se opírá o rozsáhlé průzkumy provedené u sedmdesáti tisíc amerických zdravotních sester a u velké skupiny mužů.

Foto: Profimedia.cz

Pozitivně a optimisticky naladění lidé se podle studií snáze dožívají vyššího věku.

Článek

Účastnice prvního průzkumu vědci sledovali od roku 2004, kdy jim byo v průměru 70 let, až do roku 2014.

Mužům bylo 62 let, když je vědci začali v roce 1986 sledovat. Tento projekt skončil teprve před třemi lety.

Snáze dosáhnou 85 let

Tým z Bostonské zdravotní vysoké školy oba průzkumy znovu vyhodnotil s ohledem na souvislost mezi mírou optimismu a délkou života.

I když vědci vzali v potaz takové faktory, jako je věk, pohlaví, rasa, vzdělání či výskyt depresí a jiných zdravotních problémů, vyšlo jim, že ženy s nejvyšší mírou optimismu měly život o sedminu (o 15 procent) delší než nejméně optimistické ženy. U mužů byl tento rozdíl menší, „jen“ 11 procent.

Výzkum přitom naznačil, že optimističtí lidé vedou zdravější způsob života.

Když se tedy vzaly v potaz také faktory jako pravidelné cvičení, strava, kouření a konzumace alkoholu, ukázalo se, že nejoptimističtější muži měli život asi o desetinu delší než jejich pesimistické protějšky a u žen byl rozdíl v délce dožití 9 procent.

Výrazné odlišení se projevilo v tom, kolik lidí se dožilo 85 let a více: u optimistek byla šance na dosažení či překročení tohoto věku o pětinu vyšší než u pesimistek.

Lépe čelí stresu

„Naše zjištění nabízejí vzrušující možnost, že dokážeme podpořit zdravé a odolné stárnutí pěstováním psychosociálních aktiv, jako je optimismus,“ řekla Lewina Leeová z Bostonské zdravotní vysoké školy, hlavní autorka studie zveřejněné v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. V této souvislosti připomněla studie, podle nichž lze úroveň optimismu u lidí pozvednout.

Leeová přiznala, že není jasné, proč dobrá nálada prospívá delšímu životu. Nadhodila možnost, že optimisté se lépe vyrovnávají se stresem.

Už dříve bylo zjištěno, že optimisté mají nižší riziko srdečních problémů a předčasné smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám