Hlavní obsah

Opravená strašická škola je největší akcí za "radarové" peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strašice

Zatím největší stavbou za "radarové" peníze pro Brdy je opravená škola ve Strašicích. Dnes byla otevřena. Modernizace stála 12 miliónů korun.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na obnovu infrastruktury měly brdské obce podle předloňského rozhodnutí vlády získat 1,25 miliardy Kč. Tři čtvrtě miliardy si měly zajistit samy z evropských, národních a krajských fondů.

Ze slíbených stovek miliónů korun přišlo zatím do 20 "radarových" obcí jen několik málo desítek miliónů Kč. Získaly je kromě Strašic Rožmitál, Mirošov a Spálené Poříčí. Peníze vláda slíbila, i když Američané základnu v Brdech nepostaví. V září USA oznámily, že radar v Česku nebude. "Na všechny rozběhnuté akce by měly obce peníze dostat. O tom, co bude se zbylými projekty, se bude jednat," řekl už dříve mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Strašice budovu školy nechaly zateplit a vyměnit okna. "Peníze z operačního programu Životní prostředí schválil Státní fond životního prostředí," řekl dnes starosta obce Jiří Hahner. Do třípodlažní budovy chodí dlouhodobě zhruba 300 dětí. Škola je spádová pro Dobřív, Cheznovice a Těně.

Paralelně provádí obec od poloviny srpna ještě druhou akci z radarových peněz. V části Huť buduje vodovod a kanalizaci za 50 miliónů Kč, z nichž obec dostane na dotacích 65 procent ze stejného operačního programu. V této části vsi mají "strašidelný" domek Mráčkovi, kde už pět týdnů odborníci zkoumají, proč tam hoří zásuvky a praská sklo. "Někteří občané tvrdí, že ty potíže začaly, když jsme jim tam začali bagrovat vodovod a kanalizaci, což je velmi nepravděpodobné," uvedl Hahner.

Tato akce má být hotova do konce roku, ale zřejmě se o několik měsíců opozdí. "Máme tam potíže s prováděním řízených podvrtů, budeme zřejmě muset přejít na výkopovou technologii," uvedl Hahner. Po skončení stavby, která poslouží pro 350 obyvatel obce, budou celé Strašice odkanalizované a budou mít všude vodu. Splní tak přísné podmínky EU na vypouštění odpadních vod platné pro Česko od roku 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám