Hlavní obsah

Odebírání právnických titulů se na ZČU opět zaseklo

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

„Nestihneme to.“ Rektor Západočeské univerzity Josef Průša Právu přiznal, že termín do konce února, který si dal na odebrání neoprávněně získaných titulů z plzeňských práv, je nereálný. Neslavnou aférou, která se táhne už od září roku 2009, se tedy bude muset zabývat i nová rektorka Ilona Mauritzová – ta Průšu nahradí v čele univerzity v březnu.

Foto: Petr Eret, ČTK

Budova Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni

Článek

Kolotoč kolem titulů navíc čím dál více připomíná frašku. Před třemi týdny, v pátek 7. ledna, univerzita vyhlásila, že ve zmíněný den odešle první tři oznámení o zrušení vysokoškolského diplomu. Nestalo se tak. Dopis nakonec odešel jen jeden. Další, který měl jednomu z absolventů zrušit diplom z magisterských studií a zároveň i titul JUDr., nakonec odeslán nebyl.

„Přišel jsem na některé přitěžující nové skutečnosti, které by se měly do oznámení doplnit,“ podotkl Průša a dodal: „Jde o to, abychom u soudu, k němuž nepochybně dojde, uspěli co nejlépe.“

A mluvčí univerzity Kamila Kvapilová sdělila: „Rizika spojená s rušením diplomů jsou velmi vysoká. Vše je třeba důkladně zvážit. Další oznámení se aktuálně odesílat nebudou.“

Dvořáková: jsou to jen tanečky

„Je vidět, že není skutečný zájem o odebírání titulů, jsou to jen tanečky,“ řekla Právu předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková. „Nebyla to sice pro mne nikdy zásadní otázka, ale když už se vyhlásilo, že se tituly odebírat budou, mělo by se to dotáhnout v těch nejjasnějších případech do konce,“ podotkla. „Asi by to skutečně skončilo u soudu, ale aspoň by se tak podrobnosti dostaly na veřejnost a z verdiktu soudu by bylo jasné, zda lze tituly odebírat, či nikoliv,“ dodala.

Bývalý student Martin Marek, který patřil mezi první kritiky situace na právech, byl v hodnocení stručný: „Zametají to pod koberec. Ale nepřekvapuje mě to, čekal jsem, že to takhle dopadne.“ Právní expert univerzity František Korbel, který pro rektora připravuje potřebné podklady, si ale takovouto možnost nepřipouští. „V těch zhruba dvaceti nejflagrantnějších případech musíme diplomy zrušit,“ upozornil.

Děkan je proti

Proti se ale začíná stavět sama právnická fakulta. Děkan Květoslav Růžička zadal vypracování nového odborného stanoviska k rušení diplomů a netají se s tím, že s Korbelem v této věci nesouhlasí. Na funkci proděkana navíc bez udání důvodů rezignoval Karel Eliáš, jeden z uznávaných garantů reformy školy.

„Nejsou to dobré signály, profesor Eliáš byl nejvýznamnější osobností spojenou s fakultou. Na hodnocení je ale příliš brzy,“ podotkla Dvořáková a uzavřela: „Plzeňská práva v žádném případě nepouštíme ze zřetele, budeme je sledovat dál.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám