Hlavní obsah

Odborný časopis Radioengineering byl zařazen do citační databáze Web of Science

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Společnost Thomson Reuters, která spravuje unikátní citační databázi Web of Science, do ní zařadila vědecký časopis Radioengineering, který je vydáván na Ústavu radioelektroniky Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií (FEKT) VUT v Brně. Podařilo se to po téměř deseti letech snažení týmu, který jej připravuje.

Článek

Časopis Radioengineering byl založen v roce 1992 jako společná publikace českých a slovenských technických univerzit a výborů URSI (Union Radio Scientifique Internationale). Aby byla zajištěna co možná nejvyšší možná míra nezávislosti časopisu, byla ustanovena Společnost pro radioelektronické inženýrství, která se stala vydavatelem časopisu.

Charakter časopisu Radioengineering je interdisciplinární. Tento časopis se zabývá širokou oblastí radioelektroniky od šíření vln, přes antény, dále vysokofrekvenční obvody a optoelektroniku, konče zpracováním signálu a multimédií. Časopis je tedy představitelem širokého pohledu na všechny aspekty dnešní radiotechniky a vědy. Nabádá k vzájemné inspiraci mezi jednotlivými disciplínami, a snaží se podporovat jejich soudržnost v rámci komplexních systémů.

Jak povzbudit mladé vědce

Redakce se snaží povzbudit mladé vědce v psaní vědeckých článků. Časopis jim nabízí příležitost zveřejnit první práce a získat zkušenosti v psaní vědeckého článku. Nezávislí hodnotitelé pečlivě přezkoumají všechny předložené texty a snaží se detailněji vysvětlit silnější a slabší stránky jejich autorům.

„Časopis se snaží přispívat k trendu tzv. otevřeného publikování. Zveřejňované články nejsou jen volně dostupné na internetu, ale jejich pasáže mohou být čtenáři dokonce dále využívány (za podmínky dodržení pravidel licencování Creative Commons 3.0). Časopis připravuje předpublikační zveřejňování příspěvků a zvažuje zavedení dalších moderních přístupů k šíření nejnovějších poznatků z oblasti komunikačních technologií,“ přibližuje podstatu vědeckého časopisu vedoucí Ústavu radioelektroniky a šéfredaktor, profesor Zbyněk Raida.

Autoři nečekají na zveřejnění roky

Kromě komplexnosti pohledu se časopis od partnerských periodik odlišuje vysokou rychlostí publikování článků a podporou mladým autorům. Kvalitní články se tak objeví na Web of Science do tří měsíců od data odevzdání rukopisu redakci.

Citační databáze Web of Science je výběrová. Každým rokem žádají o zařazení do Web of Science vydavatelé více než 2000 periodik, přičemž ve výběrovém řízení uspěje zhruba jen 10 % z nich. Hodnocení časopisu zahrnuje celou řadu kritérií od dodržování publikačních termínů přes složení redakční rady, kvalitu angličtiny v článcích, mezinárodní diverzitu autorů, citační historii článků až po pozici periodika v daném regionu.

Kromě Thomson Reuters je Radioengineering součástí databází SCOPUS, EBSCO, INSPEC a Directory of Open Access Journals.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám