Hlavní obsah

Odborníci na nanotechnologii nadchli

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S uznáním stovek návštěvníků se setkali v Pardubicích odborníci na nanotechnologie, kteří ve středu odpoledne představili některé možnosti praktického využití dosavadních zkušeností z tohoto mladého oboru. Uspořádali nanoden - a kdo přišel, nelitoval. Slůvko „nano“ mnoho slibuje, ale zároveň budí podezření z šarlatánství a přeceňování možností. Proto je třeba zbavit jej mýtů.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Nanofiltrace vína, ale i piva nebo ovocných šťáv, údajně urychluje tradiční technologické postupy a zaručuje kvalitu i čistotu.

Článek

Nanovlákno je mimořádně tenké vlákno o průměru menším než jeden mikrometr. Asi padesát polymerů dnes dokáže nanovlákno vytvořit, nanovlákno je nazýváno materiálem pro třetí tisíciletí. Má pak netušené vlastnosti, nejen filtrační, které i po třech desítkách let od objevení dokážou občas zaskočit i odborníky v oboru.

„Představíme filtr s nanomembránou na filtraci vína a český patent na čistění vzduchu ve městech pomocí chytrých nátěrů. Uvidíte výrobu nanovlákna, které se používá v biotechnologiích a průmyslové filtraci i v protiroztočových lůžkovinách pro alergiky. Setkáte se s vynálezcem revoluční 3D baterie, kosmetičky odstraní nanotechnologickou pleťovou maskou vrásky, vyzkoušíte si kouzelnou nanokravatu, která se neušpiní, a budete moci ochutnat vodu vyčištěnou nanotechnologiemi z prasečí kejdy,“ zval předseda výkonné rady Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs do sálu Jana Kašpara na pardubickém krajském úřadu.

Česko je nano

Pardubický nanoden by neměl zůstat ojedinělým, následovat by měly další po celé republice.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Na postelové povlečení budoucnosti, nejen pro alergiky, upozorňoval výrobce hnusně zvětšeným roztočem. Cíchou z nanovlákna by ale neměl proniknout ani ve standardní velikosti.

„Cílem nanodnů je zvýšení povědomí veřejnosti o využití nanotechnologií v běžném životě, prezentují se na nich jen české nanotechnologické firmy. Patří mezi průkopníky v této oblasti,“ dodal Kůs. I proto měl nanoden v Pardubicích motto Česko je nano.

K vidění byly například čističky vzduchu v podobě historických kachlových kamen nebo zrcadla, nanonátěry fasád, které je zbavují špíny či zelené řasy a chrání je před mechy a lišejníky. Prý na deset let. Na stolcích firem byly k nahlédnutí i osahání nanonáplasti i například i pánské nanoslipy. Vše výrobky v mnohoslibném vývoji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám