Hlavní obsah

Observatoř zachytila zatmění Slunce, vidět bylo pouze z vesmíru

Novinky, Jakub Herzán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Částečné zatmění Slunce, které proběhlo v úterý, nemohli lidé pozorovat, viditelné bylo pouze z vesmíru. Pro obyvatele Země jej ale zachytila observatoř umístěná na oběžné dráze. Obrázky z geostacionární družice ve vzdálenosti 36 000 kilometrů nad Zemí poskytla NASA.

Zatmění Slunce z vesmíru

 
Článek

Zatmění Slunce pro obyvatele modré planety nastává, když mezi Zemi a Slunce vstoupí Měsíc. Může být úplné nebo částečné. V tomto případě ale Měsíc vstoupil mezi Slunce a družici.

Jev bylo možné zaznamenat díky několika 16megapixelovým kamerám na Solar Dynamics Observatory (SDO). Tu vynesla před dvěma lety do vesmíru raketa Atlas, aby zkoumala právě Slunce, především ultrafialové záření, magnetické pole, ale i změny jeho povrchu, či vlivy na pozemské počasí.

Určité změny observatoř zaznamenala právě při částečném zatmění. Měsíc totiž zakryl sluneční skvrnu AR1422, která je zdrojem ultrafialových emisí. V ten moment senzory, jež měří sluneční UV, extrémně klesly.

Pro tým SDO mají tyto snímky i praktickou hodnotu. Slouží k vylepšování ostrosti, ke kalibraci optiky a vylepšování podpůrných filtračních roštů dalekohledu. Díky tomu se dají při další misi pořídit ještě kvalitnější snímky.

Ze Země bude možné částečné zatmění Slunce sledovat 20. května 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám